El president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sàn?chez, es va convertir ahir en protagonista de la jornada política en provocar un embolic en el debat sobre el futur de la Catalunya independent a la Unió?Europea. En una entrevista al matí, Sánchez va afirmar que, amb la secessió, Catalunya quedaria fora de la UE de manera transitòria, però hores més tard i davant de la polseguera aixecada rectificava mitjançant les xarxes socials i aclaria que havia estat «inexacte». L'ANC forma part de la llista unitària independentista Junts pel Sí per a les eleccions del 27-S, que agrupa CDC, ERC i entitats sobiranistes com l'Assemblea o "mnium Cultural, a més d'altres partits polítics.

En l'entrevista a la Cadena Ser, Jordi Sánchez, va admetre que, «indiscutiblement», una eventual Catalunya independent quedaria «transitòriament» fora de la Unió Europea, encara que això no significaria deixar l'euro i es mantindrien «acords de relació».

En declaracions a la Cadena SER, Sànchez va assegurar que a Catalunya «hi ha un problema polític de primer nivell i cal buscar una sortida negociada, amb l'únic requisit que Catalunya ha de tenir el futur a Espanya i Europa que els catalans vulguin».

«Vostè creu que la UE, que està fent l'impossible perquè Grècia no surti de l'euro, permetrà que Catalunya surti de l'euro?», va suggerir el dirigent, que va carregar contra «la por que volen imposar alguns partits» sobre aquesta qüestió o sobre el fet que «una Catalunya independent perdrà les pensions», cosa que va negar.

Però el president de l'ANC sí que va admetre que és una «realitat» que Catalunya «quedaria transitòriament fora d'una zona com la UE», encara que «això no vol dir sortir de l'euro». «En un moment inicial -va afegir- és indiscutible, però quedar fora (de la Unió Europea) no vol dir que no hagi acords de relació amb la UE i que es puguin mantenir totes les condicions que avui té en relació amb Europa».

D'una altra banda, va defensar que per iniciar el procés d'independència és necessari, com a mínim, sol una majoria de diputats. «Si el 27S els ciutadans donem suport a les urnes amb el nostre vot a les formacions independentistes, el compromís és iniciar un procés que voldrà culminar amb la creació d'un nou estat a Europa».

Hores més tard canviava la versió i aclaria en el seu compte de Twitter les seves paraules sobre que «indubtablement quedaria transitòriament fora de la UE són inexactes» i, per això, «rectifica».

«En cap cas perdríem cap de les condicions, drets i obligacions que avui tenim com a ciutadans europeus. He afirmat i mantinc que les amenaces sobre una possible sortida de Catalunya de la UE responen només a l'estratègia de la por dels unionistes», va afegir.

En aquest sentit, va dir que «la por és només una raó política» i «no hi ha cap base jurídica per afirmar que una Catalunya independent quedaria fora de la UE», ja que «els tractats no preveuen què fer en cas de secessió» i la pertinença a la UE «serà una decisió política i no jurídica».

«No hi ha cap motiu per pensar que la independència expulsarà 7,5 milions de catalans de la ciutadania europea de la que ara disposem. La posició de l'ANC és clara. Catalunya seguirà formant part de la UE si aquesta és la voluntat dels catalans», va insistir.

I per «evitar descontextualitzacions que un titular no evita», va recalcar que els catalans són «ciutadans europeus des de 1986 i no hi ha motiu per pensar que en una Catalunya independent ho deixaríem de ser», remarcant a més que «sense dubtes» i amb «contundència» la independència no traurà Catalunya de l'euro.

El PSC i?C's constaten riscos

El PSC i Ciutadans van constatar ahir que l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) reconeix «per fi» els «riscos» d'una Catalunya independent, que podria quedar fora de les institucions europees, quan fins ara diferents líders independentistes «ho havien negat per activa i per passiva».

La número dos de la candidatura del PSC a les eleccions catalanes del 27 de setembre, Eva Granados, va replicar Sànchez abans que es produís la rectificació que formar part de la Unió Europea és «com estar embarassada: o s'està o no s'està. (...) Avui el que ens han dit els independentistes és que si Catalunya és independent, quedarà fora de la UE».

Granados va recordar que, fins ara, diferents líders independentistes, inclòs el president de la Generalitat, Artur Mas, «havien negat per activa i per passiva l'expulsió de Catalunya de les institucions europees en cas d'una secessió no acordada amb Espanya». Per això, la número dos de la llista socialista considera que l'ANC i el conjunt de l'independentisme són conscients dels «riscos certs» que suposa la independència.

De la seva banda, la candidata de Ciutadans a la presidència de la Generalitat, Inés Arrimadas, va celebrar que, front una eventual independència, Sànchez reconegui «per fi la veritat» davant els catalans, perquè la «gent ha de saber el que votarà el 27S».

«No vull que cap català perdi el passaport de la UE per la bogeria d'alguns i un intent d'Artur Mas d'amagar la corrupció darrere d'una llista», va dir Arrimadas en un comunicat.

El cap de llista de Junts pel Sí, Raül Romeva, va assegurar sobre la permanència d'una Catalunya independent a la UE, que «estarà molt condicionada» a obtenir un «mandat democràtic clar» i «incontestable» en un 27S en què, ha advertit, el PP «s'apropiarà» del 'no' a la independència.