El conseller de la Presidència, Francesc Homs, es va queixar ahir en una entrevista a Bloomberg del «cinisme» del Govern espanyol de Mariano Rajoy vers Catalunya. «Quan algú diu que l'autonomia catalana podria quedar suspesa, li dic que ja ho han fet», va expressar.

Així, Homs va denunciar que tot i que les institucions catalanes tenen «aparença de govern, un Parlament i eleccions pròpies», la Generalitat no pot regular res de manera independent a l'Estat. En l'article publicat per l'empresa de notícies financeres, el conseller es refereix als impediments que l'executiu espanyol posa a la governança de les autonomies tant en termes fiscals com en matèria social o de gestió sanitària.

El president Mariano Rajoy ha introduït normes que revoquen efectivament les facultats del Govern català, va dir la mà dreta del president Mas a les portes d'unes eleccions que podrien donar impuls a l'intent dels d'independentistes. Rajoy està obligant als funcionaris regionals a obtenir aprovació del Govern central abans de pagar a creditors comercials.

Homs també va dir que el govern de Madrid també havia dictaminat que les lleis entrin en vigor només després d'haver estat publicades al Butlletí Oficial de l'Estat. Això impedeix, de fet, que la Generalitat introdueixi legislació emprant l'equivalent català.

La licitació per la independència ha deixat a Mas en una trajectòria d'enfrontament amb Rajoy, que defensa que els seus plantejaments són inconstitucionals, però va convocar les eleccions del 27 de setembre com un plebiscit sobre la independència després que Rajoy frenés el seu intent de dur a terme un referèndum al novembre passat.

Catalunya amb 7,4 milions d'habitants, és la economia més gran de l'Estat espanyol. La producció catalana és gairebé com la de Finlàndia o la d'Escòcia, on els electors van optar per seguir sent part del Regne Unit en un referèndum per la independència l'any passat.

Mercats tancats

El marge de maniobra de Mas està limitat en termes financers pels 40.000 milions d'euros del préstec del fons de rescat a les comunitats després de perdre accés a finançament de mercat durant la crisi financera. Les condicions d'aquests préstecs donen a Rajoy poders especials sobre les finances catalanes i després de set mesos de flexibilització quantitativa per part del Banc Central Europeu, Catalunya continua sense poder accedir als mercats de bons perquè no va assolir les metes fiscals fixades pel Govern central. El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va negar aquesta setmana que Madrid es proposi reclamar competències de la Generalitat. «Vull deixar això perfectament clar: el Govern espanyol no té intenció de recentralitzar», va dir, tot i reservar-se el dret de veto sobre els subsidis que l'administració catalana vulgui concedir.