El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha definit els pressupostos generals de l'Estat com a "decebedors", ja que "no es concentren en confirmar la recuperació econòmica", prioritzant l'alta velocitat ferroviària per a passatgers enfront d'obres com el corredor mediterrani. En una entrevista aquest dimecres al matí a TV3, el conseller ha considerat que l'estratègia de diàleg amb la ministra de Foment, Ana Pastor, no ha "fracassat", ja que sempre cal tenir l'objectiu d'arribar a acords, que han cristal·litzat en obres com el tren llançadora a l'aeroport de Barcelona-El Prat. Vila també ha denunciat que els pressupostos mantenen la "precarietat" en molts punts de la xarxa de Rodalies.

Vila ha lamentat que les inversions en matèria d'infraestructures que preveuen els PGE no tenen en compte el retorn econòmic dels projectes, sinó que "es gasten els diners en funció de prioritats electorals". Per resoldre aquesta situació, Vila ha reclamat solucions "estructurals" en la relació entre Catalunya i Espanya en matèria d'inversió en infraestructures, ja que el Govern no pot estar sempre "pidolant" perquè s'inverteixin a Catalunya els diners "que prèviament han sortit d'aquí".

El conseller a posat d'exemple les Rodalies de tot l'Estat, que només rebran 300 milions dels pressupostos, mentre que els trens d'alta velocitat AVE s'emportaran el 70% dels 4.000 milions d'euros que preveuen els pressupostos en matèria ferroviària, en línies que Vila ha qualificat de "deficitàries des del minut zero de posar-se en funcionament". Davant d'aquest escenari, el titular de Territori ha assegurat que "la fiabilitat del servei de Rodalies no està assegurada", ja que hi ha punts de la xarxa "precaris", com l'accés a un punt neuràlgic del sistema com l'estació de Sants.

A disposició del president Mas

En el pla polític, Vila ha considerat un "honor" estar en el tancament de les llistes de Junts pel Sí per la demarcació de Girona i s'ha posat a disposició del president de la Generalitat, Artur Mas, per assumir el paper que eventualment sigui necessari en la formació del futur Govern. El conseller ha apuntat que és independentista pel "cansament" de la relació entre Catalunya i Espanya i també ha volgut assegurar als empresaris que el Govern i el president Mas "no s'imaginen" una Catalunya fora de la UE.