La Junta Electoral Central (JEC) va acordar ahir denegar la petició del Govern d'ampliar el termini previst per demanar el vot per correu dels catalans residents a l'estranger que acaba aquest dissabte.

El Departament de Governació argumentava la petició en el fet que els tràmits s'han de fer coincidint amb el període de vacances i també apel·lava a la reducció d'horaris i personal de diversos consolats espanyols. El Govern ha explicat en els últims dies que aquest tipus de sol·licitud s'ha fet en altres ocasions, i que la Junta Electoral Central mai s'hi havia negat.

En el text de la resolució, la Junta Electoral Central argumenta que no procedeix ampliar «de manera genèrica» el termini previst per sol·licitar el vot per correu ja que l'article 119 de la LOREG estableix el caràcter improrrogable dels terminis electorals. A més assenyala que en la petició del Govern no s'acrediten «circumstàncies excepcionals o alteracions inusuals», al marge de la situació de vacances que acompanya bona part del període electoral.

A més, la JEC defensa que l'ampliació del període hauria de ser «molt breu» i podria generar «confusió» afectant els terminis ?se??güents del procés electoral. Amb tot, apunta que en ser més curts es podria provocar un «efecte contraproduent» d'emissió de vots fallits.

En la resolució de la Junta Electoral Central s'adjunta un informe de l'Oficina del Cens Electoral (OCE) que conclou que una ampliació del termini seria un «inconvenient» perquè «alteraria la planificació dels treballs de l'Oficina del Cens Electoral».

La reacció del Govern català va ser immediata. La consellera de ?Governació i Relacions Institucionals, Meritxell Borràs, va lamentar la decisió de la Junta Electoral ?Central de denegar al Govern la pròrroga del termini per demanar el vot per correu dels catalans residents a l'estranger.

Borràs va assenyalar que el ?Govern havia treballat per garantir que els catalans que viuen a ?l'estranger puguin votar, però que ?finalment «s'ha imposat la ?burocràcia a la democràcia» en el ?criteri de la JEC. Preguntada per una possible finalitat política d'aquesta decisió per part de l'Estat, Borràs va respondre als periodistes que «vostès mateixos ho poden veure» i que la carta «és prou clara».

Borràs va recordar que el Govern ja va mostrar «preocupació» perquè els catalans residents a l'estranger poguessin ?votar «amb normalitat», i encara més tenint en compte que el ?nombre de persones en aquesta ?situació ha crescut últimament fins a arribar a 195.000.