El president de la patronal catalana Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, considera que si guanya el sí a favor de la independència, el procés pot durar de 18 mesos a 18 anys.

Gay de Montellà va comentar amb ironia que «en el cas que hi hagi un pronunciament majoritari a favor de la independència, s'iniciaria un procés que pot durar de 18 mesos a 18 anys».

Segons el president dels empresaris catalans, Artur Mas sempre va dir que «ho farà tot dins de la legalitat i pensem que (el procés) no afectarà l'economia l'endemà». «El que hem de tenir clar és que la seguretat jurídica és la condició sine qua non. El que no volem és formar part d'una situació que després sigui difícil de recuperar. Nosaltres hem de ser prudents», va advertir.

Joaquim Gay de Montellà va demanar «governants» i va assegurar que no entén la composició d'«un govern sol de sensibilitats». Segons el seu parer, és necessari governar: «si no es governa, tindrem el càstig dels mercats».

El president de Foment de Treball considera que encara «té vigència el pacte fiscal», tal com demanava la patronal catalana a final del 2011. Gay de Montellà es va mostrar contrari a qualsevol discurs polític que utilitzi la por i va assegurar que «el diàleg la negociació i el pacte és el que s'ha de recuperar».