Artur Mas i Ximo Puig van mantenir la seva primera reunió dissabte a Menorca, on tots dos passen les vacances, i van plantejar la possibilitat de fer una cimera oficial bilateral. Els dos mandataris van defensar lligams entre el País Valencià i Catalunya però van diferir alhora d'abordar el procés independentista. Així, Artur Mas va refermar la voluntat d'arribar fins al final amb el procés sobiranista i va dir-li a Puig que la seva aposta és ferma. En la seva opinió, Catalunya ha intentat l'encaix a Espanya, però, en opinió del seu govern, aquest ja no és possible perquè és la intransigència de l'Estat la que els ha abocat al procés independentista i a les eleccions plebiscitàries de setembre.

La reunió entre els dos mandataris estava pendent des que Puig va assumir les regnes del govern valencià al juny i es va produir finalment a la cafeteria de l'hotel de Maó on estiueja Mas, a pocs quilòmetres del lloc on Puig passa uns dies a casa d'uns amics. La trobada es va produir a instàncies del president català, que va telefonar al valencià en saber que també era a l'illa. Va ser Puig qui es va desplaçar a Maó per reunir-se amb el dirigent català.

Des de l'entorn de Puig van assenyalar que el president valencià va traslladar a Mas que si després de les eleccions del 27 de setembre s'encalla la via sobiranista per la qual s'ha decantat ja obertament, Catalunya sempre tindrà un aliat al País Valencià per inten?tar reflotar i millorar la seva relació amb Espanya. Puig va traslladar a Mas el seu convenciment que Catalunya té encaix a l'Espanya constitucional i que amb una reforma de la Carta Magna els catalans poden sentir-se còmodes dins l'Estat espanyol. En aquesta qüestió és clau també la reforma del model de finançament. En aquesta reclamació el govern valencià considera Mas un aliat perquè el model actual perjudica les dues Comunitats Autònomes. Cal pressionar Madrid, planteja Puig, per canviar el model de finançament, sense que per això sigui necessari reclamar la independència. Puig li va traslladar que està convençut que és possible la convivència. Per al president valencià les eleccions estatals són una oportunitat per iniciar aquesta nova etapa.

A més, Puig va exposar a Mas la importància que Catalunya té per a l'economia valenciana, primer proveïdor i client, i els vincles històrics i culturals, i li va insistir que cal estendre ponts per evitar una ruptura que seria perjudicial per a tots, va assegurar.

Mas i Puig ja van parlar el dia de la investudira del president valencià i ara es van temptejar per fer una cimera bil·lateral més endavant. Tots dos han coincidit en la necessitat de millorar les relacions entre Catalunya i el País Valencià i en el fet que han de se?guir parlant de qüestions que són importants per als dos territoris, com el corredor ferroviari mediterrani, essencial per a les economies de totes dues comunitats.