El cap de llista de Junts pel Sí per Girona, el cantant Lluís Llach, no considera Catalunya Sí que es Pot «adversaris» i va explicar que a la candidatura de Lluís Rabell els voldria d'«aliats». Ara bé, Llach va admetre que ara per ara és «difícil» i que per això espera que a partir del 28-S es puguin trobar i «donar la mà». En aquest sentit va lamentar que centrin el seu programa a carregar contra Artur Mas: «Pobrets, si només van contra Mas», va exclamar. En qualsevol cas, sigui quin sigui el resultat de les eleccions, Llach va augurar que no en quedarà ressentida la cohesió social perquè és l'estat espanyol qui «aboca sempre i convida contínuament a la confrontació». Llach va apuntar que Junts pel Sí presentarà «aviat» el seu programa electoral.

Llach va garantir que la seva formació treballarà durant un any i mig per tenir les eines d'estat i perquè es puguin aplicar polítiques diferents. «Treballem per vosaltres perquè pugueu fer el que ara no podreu fer per molt que us hi poseu», va etzibar als partidaris del no. També les vol per poder-se defensar a Europa, ja que l'estat espanyol no representa els interessos catalans, va dir tot parlant de «mediocritat» i «vergonya» per referir-se a les darreres actuacions de la UE. I va reiterar que «seria fantàstic» guanyar en vots però que amb una majoria de diputats s'iniciarà el procés.

D'altra banda, va assegurar que té estima per la CUP, amb qui va dir que es trobaran en el camí per la independència encara que no vulguin investir Mas president. «Són inequívocament» independentistes i caldrà «negociar» amb ells i altres forces si Junts pel Sí no obté majoria absoluta.

Grans consensos

El president d'ERC, Oriol Junqueras, va apostar per construir els consensos «més sòlids possibles», va assenyalar que hi haurà d'haver entesa amb Catalunya Sí que es Pot i va afegir que amb «moltes coses» ara ja hi ha entesa. Junqueras va posar en relleu que es comparteixen molts objectius i s'ha mostrat convençut que si la independència guanya el 27-S la candidatura que encapçala Lluís Rabell acceptarà el resultat i es posarà al costat de la majoria per construir el país «amb els seus matisos, només faltaria». Segons el número cinc de Junts pel Sí, la clau d'aquest projecte d'àmplies majories és que «es concreti en cada cas amb qui pertoca», referint-se també, en aquest cas, al paper de la CUP i va recordar que en l'àmbit social ERC se sent més a prop de la CUP que de Convergència, tot i que en altres aspectes hi ha més coincidències amb CDC que amb Catalunya Sí que es Pot. Finalment, Junqueras va avançar que aquesta setmana es veurà amb Artur Mas, perquè a partir d'aquest dilluns començarà la gravació d'un espot de campanya de la candidatura independentista Junts pel Sí.

D'altra banda, el cap de llista Raül Romeva va opinar ahir que el debat constitucional com a solució per a Catalunya està superat, ja que ara mateix «no hi ha ni voluntat ni ganes de fer un debat seriós sobre la Constitució». Per Romeva, hi va haver l'oportunitat amb l'Estatut i el Constitucional el va «esmicolar». «Aquest tren ja ha passat. Tenien l'oportunitat i la van deixar escapar. Ara estem en una altra pantalla», va concloure.