El secretari d'Universitats i Recerca i membre de Junts pel Sí, Antoni Castellà, que aquest diumenge ha clausurat la 47ª edició de la UCE a Prada, creu que el president de la Generalitat, Artur Mas, no hauria d'assistir a la manifestació de l'11 de setembre. "És coherent que no hi sigui perquè a la resta de manifestacions el president ha mantingut una posició institucional". Castellà ha afegit que "cadascú té el seu paper" i que el protagonisme a la Via Lliure ha de ser per a la societat civil. Sobre unes possibles eleccions constituents passat el 27-S, una possibilitat que han defensat a la UCE diversos experts, Castellà creu que plantejar-les "és un debat a la desesperada" que no porta enlloc.

Antoni Castellà, membre de Demòcrates de Catalunya, ha recordat que les eleccions del 27-S substitueixen el referèndum frustrat del 9-N i que el resultat que sorgeixi de les urnes, en cas que sigui una majoria sobiranista, "serà el mandat necessari per començar el procés per esdevenir un estat independent. El secretari d'universitats apunta que parlar d'eleccions constituents "és un debat a la desesperada" perquè els sobiranistes atorguen tota la legitimitat a les eleccions plebiscitàries del 27-S més enllà que els resultats no configurin un Parlament format pels partits tradicionals.

Sobre una altre de les qüestions que han estat protagonistes en aquesta edició de la UCE, la possibilitat que en cas d'independència es pugui estendre la nacionalitat catalana als ciutadans de la resta del Països Catalans que ho vulguin, Castellà ha assegurat que "és un debat interessant" però que no depèn tant dels catalans com de la "decisió col·lectiva dels habitants d'aquests territoris". Amb tot, ha afegit que "un futur estat seria lògic que obrís les portes a la capacitat d'entesa de la resta de països de parla catalana".