La vicepresidenta i portaveu del Consell, Mònica Oltra, va afirmar ahir en resposta a una pregunta sobre la inclusió de la Comunitat Valenciana «com a comarca de Catalunya» en la manifestació de la Diada de l'11 de setembre, que els responsables d'aquest esdeveniment «haurien d'estudiar geografia». Oltra responia a la presidenta del PPCV, Isabel Bonig, sobre el fet que el PP està disposat a acudir als tribunals si és necessari per defensar les ingerències d'«alguns catalans i alguns partits polítics» en els símbols i el territori dels valencians. Oltra va dir que «si volen anar als tribunals, que hi vagin, però aquí s'està complint la legalitat».

Complir la legalitat

Per a la vicepresidenta, «al PP tenen molt temps» i «hauria estat bé que els càrrecs dels governs del PP haguessin respectat també la legalitat vigent, sobretot pel que fa a desviar diners públics». «Ens hauria anat millor a tots», va sentenciar. Oltra va insistir que segueixen «buscant les banderes europees que el govern del PP va treure de les astes quan la Unió Europea va començar a investigar aquest territori en matèria urbanística». «Per exemple, a Vicepresidència encara no l'hem trobada, així que aquest Consell està intentant complir la llei que l'anterior govern no va complir», va resoldre.

Bonig, en una roda de premsa en la qual va comparèixer al costat del president del PP de la província de València, Vicente Betoret, quan se li va preguntar per les informacions que apunten que en la manifestació convocada per l'Assemblea Nacional Catalana i "mnium Cultural per reclamar la secessió de Catalunya amb motiu de la «Diada», la Comunitat tindrà un lloc preferent reservat, per ser considerada «comarca» de Catalunya, va anunciar la seva voluntat de «denunciar-ho en els mitjans de comunicació» i «acudir als tribunals» si és necessari. Va declarar que no li agradaria haver d'arribar a aquest extrem perquè no és «partidària de judicialitzar tots aquests temes», però «al final hi ha una qüestió que és el respecte a l'ordenament jurídic, a la Constitució i a l'Estatut d'Autonomia».

La presidenta del PPCV va manifestar l'«oposició total i absoluta» del partit i va denunciar que «a Catalunya s'ha entrat en un procés a la deriva, totalment i absolutament». Sobre el conflicte, va dir que «no és nou» i va recordar que «desgraciadament ja des d'àmbits catalans s'ha intentat que s'inclogui la Comunitat dins dels Països Catalans, s'apropien de la nostra cultura, del nostre patrimoni». «Els valencians estem cansats que sempre s'utilitzi el mateix», va dir Bonig, que considera que les relacions amb Catalunya «haurien de ser de veïnatge, ajuda, suport, coordinació, treball mutu i conjunt, però mai de subordinació».

Països Catalans

El president socialista de la Comunitat Valenciana, Ximo Puig, va rebutjar en una trobada amb la presidenta Balear la denominació de «Països Catalans» però, alhora, va explicar que hi ha relacions culturals i econòmiques i que és absurd «mantenir-se d'esquena a la realitat, sense comunicació i sense sumar esforços amb Catalunya».