El primer secretari del PSC i candidat a les eleccions del 27-S, Miquel Iceta, va apostar ahir per fer front comú amb les Illes Balears a favor d'una nova Espanya federal. Iceta es va reunir a Maó amb la presidenta de les Illes i secretària general del PSIB-PSOE, Francina Armengol, per compartir estratègies comunes pel que fa al model social i territorial dels socialistes. «Tenim molta feina per davant» a Catalunya i també al conjunt d'Espanya, va dir Iceta. Tots dos van criticar que els Pressupostos de l'Estat castiguen Catalunya i les Illes Balears i van defensar treballar conjuntament per trobar solucions a l'actual model de finançament.

Iceta va reconèixer algunes de les principals decisions adoptades pel govern de Francina Armengol en els seus primers dies, com la tornada de Balears a l'Institut Ramon Rull, la recuperació del català a l'educació i la derogació de la llei de símbols.

El PSOE i la «singularitat»

El portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, va assegurar que la seva formació és partidària de reformar la Constitució en un sentit federal que «actualitzi la norma, la modernitzi i l'adapti als nous temps» per «millorar la situació de totes les comunitats sense diferències». Hernando va tornar a descartar així la possibilitat de recollir en el text constitucional la singularitat de Catalunya.