La Fiscalia d'Utrecht va confirmar ahir que el cos trobat a aquesta localitat holandesa correspon a Sandra García Geraldino, una dominicana resident a la localitat barcelonina de Sabadell i que estava desapareguda des del passat 31 de juliol.

«Amb ajuda de les autoritats espanyoles s'ha determinat la identitat del cos trobat. Aquest dimarts ha quedat clar que es tracta de Sandra García Geraldino», assenyalava un comunicat.

L'autòpsia realitzada ahir revela que, pel que sembla, la dona, de 45 anys, va tenir «una mort violenta», va explicar el Ministeri Públic, tot afegint que va ser esquarterada.

El principal sospitós és l'exparella de Sandra García, l'holandès de 42 anys Silvester Landzaat, qui és a la presó preventiva des del passat dia 5. Aquest haurà de comparèixer davant un tribunal del districte central d'Holanda, ocasió en la qual la Fiscalia demanarà prolongar la seva detenció durant 90 dies.

La dona, de nacionalitat espanyola però originària de San Juan de Maguana, s'havia desplaçat a Holanda per mantenir una trobada amb la seva exparella, qui havia «segrestat» les dues filles bessones de 5 anys que tenien en comú, segons va explicar una persona molt pròxima als familiars que va demanar no ser identificada.

La portaveu de la família de Sandra García, Carol Pérez, va dir que la dona havia permès a Landzaat visitar les nenes a Espanya i en un moment en què es va absentar la mare se les va endur. Va detallar que la parella, que no estava casada, feia tres anys que estava separada perquè l'home la «maltractava» i li «pegava», raó per la qual la dona «va fugir» fa 3 anys, després de conviure amb ell sis anys, i que l'home «sempre tenia el passaport d'ella al seu poder perquè no marxés».

Sandra Garcia va anar a Holanda el divendres 31 de juliol per parlar amb un nou advocat i fer els tràmits per recuperar les seves filles bessones. Des d'aleshores ja no se'n sabia res més.

Sandra García va ser vista per última vegada la tarda del passat 31 de juliol, quan es dirigia a l'habitatge de la seva exparella. El seu cos va ser localitzat per gossos rastrejadors d'una associació canina particular en una arbreda, a l'altura d'un pont, segons el comunicat de la Fiscalia.

Les filles de Sandra García segueixen de moment al càrrec dels pares de l'home, segons les fonts consultades. La família de Sandra García probablement demani que li siguin lliurades, atès que la custòdia estava en mans de la seva mare i totes dues tenen una germanastra de 21 anys que podria fer-se càrrec de les nenes. La jove va ser qui va denunciar davant les autoritats holandeses la desaparició de la seva progenitora, a qui havia acompanyat al seu desplaçament a Utrecht.

L'Ajuntament de Sabadell ha convocat un minut de silenci, que se celebrarà avui al migdia a la plaça Sant Roc, per la mort de Sandra García Geraldino.

Dia de dol a Sabadell

Gloria Rubio, alcaldessa accidental de Sabadell, localitat en la qual residia la víctima, va decretar per a avui un dia de dol per expressar «el condol i el dolor de la ciutat per aquesta mort de violència masclista».

«En solidaritat amb la família de la víctima i com a mostra de repulsa i de condol, les banderes de l'Ajuntament onejaran demà (avui) a mig pal durant tot el dia, se suspendran tots els actes organitzats per l'Ajuntament i es col·locarà un crespó negre al balcó de la casa consistorial en senyal de dol», va afegir.