L'Assemblea Nacional Catalana i "mnium Cultural, les dues entitats sobiranistes impulsores de la campanya Ara és l'Hora, van llançar ahir una crida perquè els ciutadans s'inscriguin a la Via Lliure cap a la República Catalana que està convocada per l'Onze de Setembre. La crida es deu, van explicar, al fet que l'actual ritme d'inscripció seria «insuficient» per assegurar que s'omplirà l'Avinguda Meridiana. En la roda de premsa conjunta, les dues entitats van explicar que de moment hi ha més de 170.000 persones inscrites, una xifra que supera la de l'any passat en aquestes dates, però també van apuntar que havien detectat que el ritme d'inscrits s'havia reduït en els últims dies i que per això demanaven a la ciutadania que continuï mobilitzant-se tot i l'estiu.

Ara per ara, hi ha 81 trams amb una baixa ocupació, el que representa el 60% de l'avinguda. Els organitzadors que la Via Lliure actuï com un pont entre la gran fita que va suposar el 9-N per al món sobiranista i les eleccions del 27-S. El president de l'ANC, Jordi Sànchez, va explicar que hi ha una mica més de 170.000 persones inscrites de moment a la Via Lliure i va insistir que, tot i que el nombre a hores d'ara és superior al de l'any passat també a mitjans d'agost, encara es tracta d'una xifra «insuficient» per aconseguir l'objectiu que les entitats s'han marcat i omplir «de gom a gom» la Meridiana. Tot i que inicialment el ritme d'inscripció era bo, en els últims dies ha decaigut considerablement i no ha estat tan «intens» com esperaven i desitjaven les entitats organitzadores. A 25 dies de l'11-S, Sànchez va remarcar la importància d'aquesta Diada, que, va recordar, es troba «a les portes d'unes eleccions i d'un procés històric». Així mateix, el president de l'Assemblea va demanar als ciutadans de fer un «esforç suplementari respecte el que s'havia fet en edicions anteriors».Tot així, per l'experiència d'anys anteriors, des de les entitats sobiranistes van mostrar-se conscients que a partir de la segona quinzena d'agost les inscripcions creixeran, perquè és quan la majoria de la gent torna de vacances i, a més, s'apropa la Diada.

Per la seva banda, el coordinador de Mobilització de l'ANC, Josep Sabaté, va presentar un vídeo que animava a la participació i que està pensat perquè es difongui a través de les xarxes socials. També es van explicar que es repartiran anuncis a autobusos i parades de metro per evitar que la gent pensi que ja s'ha mobilitzat prou. En aquest sentit, va concretar que encara hi ha 81 trams amb un registre de participació baix o molt baix, el que representa el 60% de l'avinguda Meridiana, uns tres quilòmetres del recorregut total de la concentració.

Fins ahir, ja s'havien reservat 1.275 autocars, i s'espera superar la xifra dels 2.000, segons les entitats. En aquest sentit van explicar que no preveuen que la vaga de Renfe afecti l'assistència, perquè creuen que els participants buscaran altres vies per arribar a Barcelona. També estan confirmades 40 colles castelleres i es fa una crida perquè 5.000 percussionistes animin la Via.

Per tal de remarcar el caràcter democràtic d'aquesta manifestació entre el 9-N i el 27- S es col·locarà una urna gegant a l'escenari de la Via Lliure. Pel que fa a l'exterior, la coordinadora internacional de l'Assemblea, Liz Castro, va explicar que hi ha més de 40 vies programades arreu del món, en llocs com Dubai, Shangai, Santiago de Xile o Indonèsia, a més de 17 ciutats dels Estats Units.