El cap de llista de la candidatura unitària, Raül Romeva, va tractar d'esvair ahir els interrogants sobre el candidat de Junts pel Sí a la presidència de la Generalitat fent una sèrie de vint piulades a Twitter -en castellà i dirigint-se al PP. Va explicar el perquè del caràcter plebiscitari del 27-S i reivindicant el paper d'Artur Mas en el procés i en el futur govern:«un govern presidit per Artur Mas, sí, que fins avui ha estat sempre a l'alçada de les demandes ciutadanes en aquesta qüestió».

Després que tant el mateix Romeva com del líder d'ERC, Oriol Junqueras, evitessin concretar ahir el matí si Mas, que ocupa el quart lloc de la llista, seria el candidat de la llista unitària independentista a presidir el govern català, Romeva va resoldre la incògnita en una vintena de missatges al seu compte de Twitter. En aquest reguitzell de piulades també va destacar la pluralitat d'una opció amb sensibilitats diverses i va acabar carregant contra els populars recordant que el PP de Xavier García-Albiol també és el PP de Rajoy, d'Aznar i de Rodrigo Rato.

Romeva va defensar que el procés «no el pilota ni Mas ni Convergència», sinó «una societat mobilitzada» i que, per tant, «no importa qui sigui el president després del 27-S». L'exeurodiputat per ICV va afegir que «si hi ha una majoria clara, sortirà un govern plural i de concentració amb un mandat d'avançar en el procés. I en aquest context Mas tindrà un paper com qui vingui d'ERC. Si no ho entenem, fallem en l'anàlisi». A més, va recalcar que des d'Europa no s'ha sentit cap veu autoritzada contrària al fet que els catalans s'expressin a les urnes.

En aquesta línia, el president d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, també va considerar que «construir un nou estat és molt més important que el fet que el presideixi l'un o l'altre» i va evitar aclarir si Mas serà o no el president en cas que Junts pel Sí s'imposi el 27 de setembre. Tampoc va revelar si ell formaria part d'un hipotètic govern independentista però sí que va insistir que si obtenen la majoria absoluta d'escons -encara que no ho sigui en vots- es posarà en marxa el procés d'independència.

Els dubtes dels partits

Per la seva banda, el candidat de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, va qualificar d'entre «còmic i trist» que membres de la llista Junts pel Sí no diguin clarament que el «veritable» candidat a la Generalitat és Artur Mas.

El diputat de Ciutadans Carlos Carrizosa va retreure als independentistes les declaracions «discordants» dels darrers dies i va acusar Junts pel Sí de no tenir lideratge, projecte ni equip davant els dubtes que s'havien sembrat sobre si l'acord que s'havia assolit entre CDC i ERC preveia el fet que Artur Mas fos nomenat president, es preveia «un pacte amb altres forces o si el president serà Romeva». La incertesa havia crescut després que Romeva assegurés que no defensaria la gestió dels governs de Mas en les seves aparicions als debats electorals.

Per part del Partit Popular, tant el candidat a la presidència, Xavier García-Albiol, com la seva número dos, Andrea Levy, van carregar contra la candidatura. Albiol va opinar que «afirmar que no és important qui sigui el president és un insult a tots els catalans» i que Junts Pel Sí està convertint la política catalana en un «esperpent» amb declaracions «greus i irresponsables» com les que resten importància al futur president del país. I va afegir que «el president dirigeix l'acció del govern. És qui decidirà si s'ha de prioritzar en polítiques socials i de seguretat ciutadana o en la construcció d'ambaixades a l'estranger». «El líder de la candidatura no va de número 1 sinó de 4. El cap de llista és comunista i diu que no defensa l'acció de govern d'Artur Mas», va concloure.

Al seu torn, la vicesecretària d'Estudis i Programes del PP, Andrea Levy, va qualificar d'«engany a la societat catalana» la llista unitària a favor de la independència, perquè va considerar que Artur Mas «no vol donar explicacions de la seva gestió» i que es tracta d'un intent que Oriol Junqueras no li faci d'oposició.

Des del PSC, la portaveu Esther Niubó també havia criticat hores abans de l'aclariment de Romeva a la xarxa que Mas s'amagués a la segona línia de la llista Junts pel Sí i, després del degoteig de noms coneguts que darrerament han anunciat la seva participació a la llista, va opinar que «sembla més un all-star que una candidatura seriosa per dirigir un país».

Fent referència a les declaracions de Romeva i Junqueras, que trobaven «irrellevant» qui seria el president de la Generealitat, va etzibar que «ells parlen de país normal i això en un país normal no passaria, que una candidatura no aclareixi i no vulgui aclarir qui serà el candidat al Govern».

La incertesa

El candidat d'Unió a les eleccions catalanes, Ramon Espadaler, va aprofitar un acte a Llofriu per ?exigir a la llista independentista Junts pel Sí que aclareixi qualsevol tipus d'incertesa sobre qui es postula per ser el president de la Generalitat en la seva candidatura després del 27-S, ja que els catalans «tenen dret a saber-ho». Va considerar que les paraules de Romeva i Junqueras incrementaven «la incertesa i els dubtes» i que són «incomprensibles», «dissonants» i «preocupants». A més, va afegir que a Unió Democràtica diuen «amb molta claredat que, davant el 27-S, els ciutadans tenen dret a saber què estan votant amb el seu vot. Si voten Unió estaran votant elements de certesa i una aposta per l'estabilitat».