La portaveu de CDC, Marta Pascal, va defensar ahir que la fórmula electoral de Junts pel Sí podria "repetir-se" als propers comicis espanyols i que els resultats electorals del 27-S podrien condicionar aquest hipotètic escenari, però va deixar clar que aquesta possibilitat no és la prioritat de la candidatura, que se centra a "donar arguments" a favor de la independència per, així, evitar la "residualització" de Catalunya a mans de l'Estat. Pascal va advertir també que no votar Junts pel Sí el 27-S és "avalar la política hostil" de Mariano Rajoy contra Catalunya i va posar com a exemples l'"agressió a l'escola catalana" que creu que suposa la Lomce, els Pressupostos Generals de l'Estat, que va titllat d'"injustos", o el decret de pobresa energètica.

Pascal va respondre a Duran i Lleida posant en relleu el caràcter transversal de Junts pel Sí, que creu que en cap cas "dilueix" la marca Convergència, va defensar que les contribucions que perfils com el de Raül Romeva o els crítics del PSC aplegats a MES puguin fer al programa de Junts pel Sí no incomodaran el votant tradicional de CDC, i va reiterar que el votant de centre no se sentirà "orfe".

Així mateix, Pascal va remarcar que, "deliberadament" i de forma constant, l'Estat dóna arguments als catalans perquè apostin per la via independentista. En aquest sentit, la portaveu convergent va assegurar que "no anar a votar el 27-S és una oportunitat històrica perduda. Aquest país no anirà tenint reiteradament l'oportunitat de votar sobre el seu futur". Més encara, va dir, tenint en compte els antecedents de la prohibició de la consulta del 9-N. "Hem fet un procés llarg, la gent ens ho demanava des del carrer. Creiem que és sensat donar la veu a la gent i ho farem en contraposició a un estat que es diu democràtic, però que a l'hora de la veritat no ho és", va argumentar.

Ofertes "poc creïbles"

Sobre Catalunya Sí que es Pot va dir que "són molt poc contundents; el que viu Catalunya està passant a pocs llocs del món". "Ens mereixen molt poca credibilitat les hipotètiques reformes de la Constitució espanyola vist tot el que ha passat", va indicar. Pascal també va recordar que PP i PSOE van "aixafar" la petició de celebració d'una consulta sorgida del Parlament i, tot i que va vaticinar "un canvi de cicle polític" a l'Estat, va opinar que Podem "no s'ha mostrat gaire més sensible" a les demandes de Catalunya.

Respecte a l'article 155 de la Constitució espanyola i la possibilitat que el govern espanyol suspengui l'autonomia catalana, va dir que la resposta a una "amenaça" d'aquest calibre és, precisament, votar el 27-S. "És l'eina més forta que tenim. No som un estat, que en té moltes, nosaltres tenim la força de la gent. Contra això no hi ha res", va reblar.

"La radicalitat"

Per la seva banda, el candidat d'UDC en les catalanes, Ramon Espadaler, va advertir que la radicalitat dels independentistes, que busquen una DUI "a qualsevol preu", i d'un PP escorat a "la dreta més extrema", deixa deserta la centralitat, que la formació democratacristiana pretén dotar de contingut. Espadaler va defensar que moltes persones es poden sentir còmodes amb el "diàleg, centralitat i moderació", lluny dels "frontismes" d'independentistes i PP, que encarna Unió.