La imatge que una càmera de seguretat va captar de la roda d'una moto utilitzada per l'atracador de bancs de Cunit, al Baix Penedès, va ser una pista clau perquè els Mossos identifiquessin el lladre, que no tenia antecedents i actuava tapat.

Després d'una complexa investigació, els Mossos d'Esquadra van aconseguir detenir el suposat atracador, José C., un veí de Cunit que el 2010 va deixar la seva feina com a arquitecte i es va centrar a cometre selectius assalts a entitats bancàries, que li van permetre obtenir un botí global de 330.000 euros, amb els quals va mantenir amb la seva família un elevat nivell de vida fins que va ser arrestat el passat 6 d'agost Ara ha estat empresonat després de perpetrar quatre assalts en cinc anys,

Els assalts

El primer robatori que va cometre va ser el 25 de març del 2010, quan va entrar en una entitat financera de Cunit disfressat amb bigoti i barba falsos i amb unes ulleres de sol i armat amb una pistola simulada, amb la qual va amenaçar els treballadors i clients, els va tancar en una sala i va esperar que s'obrís la caixa forta, amb sistema endarrerit, de la qual es va emportar 100.000 euros. Amb els diners, l'acusat va estar dos anys gaudint amb la família d'un elevat nivell de vida, amb viatges i visites a restaurants de categoria, tot i que evitava fer ostentació. Havia deixat algunes empremtes dactilars, però no van permetre als investigadors descobrir la seva identitat, ja que no constava en els fitxers perquè no tenia antecedents.

Després de dos anys, quan va esgotar el botí, el lladre va perpetrar un altre assalt -el 26 de juny del 2012- a Cubelles, d'on es va emportar 182.870 euros.

En aquest segon assalt, el lladre va perfeccionar el camuflatge, ja que va entrar amb un casc de moto posat, amb visera negra posada, i amb guants i, per no aixecar sospites, va irrompre en la sucursal amb una llibreta de l'entitat bancària a les mans. Com en el seu primer robatori, l'assaltant es va acostar als treballadors i va brandar una arma de foc simulada amb què els va forçar a obrir la caixa forta.

La moto va ser clau

Els Mossos van trobar en aquest segon assalt amb una pista que acabaria sent clau: una càmera de seguretat va gravar una roda de la moto a la qual es va enfilar després de perpetrar el robatori. Després d'analitzar-la detingudament, van determinar amb l'ajuda d'experts que la moto era un model Ducati Monster, pel que van fer una selecció de sospitosos a partir de les persones que tenien matriculada una moto d'aquestes característiques a Catalunya.

El tercer assalt el va cometre el 25 de març del 2014 a Banyeres del Penedès, on utilitzant el mateix patró va aconseguir emportar-se 48.000 euros. Una vegada comès aquest robatori, els Mossos van establir un patró per la zona geogràfica i la manera d'actuar del lladre, pel que van advertir a les entitats bancàries de la zona.

Així, quan el 25 de març l'assaltant va acudir a una entitat de Llorenç del Penedès, els empleats van reaccionar i van activar l'alarma silenciosa. El sospitós es va adonar que alguna cosa anava malament i va fugir sense botí.

Els Mossos, que ja havien estret el setge de sospitosos gràcies a la imatge de la roda, van donar finalment amb la seva identitat a partir d'altres pistes, com per exemple que gaudia d'un nivell de vida superior al que es podia permetre i que no tenia ofici conegut. Va ser detingut el 6 d'agost amb la seva dona, acusada de blanquejar part dels diners robats.