L'Audiència de Barcelona va revocar ahir el tercer grau del qual gaudia des del passat 24 de desembre l'expresident del F.C. Barcelona i destacat promotor immobiliari Josep Lluís Núñez, condemnat a dos anys i dos mesos pel "cas Hisenda", per la qual cosa el constructor haurà de tornar a estar entre reixes les vint-i-quatre hores del dia a partir d'aquesta setmana.

Segons van confirmar fonts pròximes al cas, Núñez, de 83 anys, seguia empresonat al centre penitenciari de Quatre Camins, a la Roca del Vallès, com a pres de règim ordinari, fet pel qual està ?obligat a romandre reclòs tot el dia sencer.

La Direcció General de Serveis Penitenciaris de la Generalitat havia concedit el 24 de desembre de l'any passat el tercer grau penitenciari a Núñez, i també al seu fill, Josep Lluís Núñez i Navarro. Aquesta concessió de l'administració penitenciària permetia que tots dos acudissin des d'aleshores a la presó només a dormir.

D'aquesta manera, Núñez i el seu fill es van beneficiar del tercer grau només quaranta-set dies després d'haver ingressat a la presó -el 16 de novembre de l'any passat- per complir la condemna que el jutge els havia imposat pel "cas Hisenda", un dels casos de corrupció més sonats a Catalunya durant la dècada dels noranta.

La titular del jutjat de vigilància penitenciària número 6 de Barcelona va ja revocar aleshores el tercer grau que s'havia concedit des de la Generalitat a l'empresari i al seu fill, davant la qual cosa els Núñez van optar per recórrer la decisió a l'Audiència de Barcelona, al·legant que la resolució no estava prou fonamentada.

La secció novena de l'Audiència de Barcelona va ordenar llavors a la jutgessa que argumentés de nou la seva decisió de revocar el tercer grau als Núñez. Al seu torn, la magistrada va al·legar que, encara que l'empresari i el seu fill són delinqüents primaris sense antecedents, ho són "per un delicte continuat de suborn", fet que comporta "més retret social i penal".

La magistrada va argumentar, a més, com en els seus anteriors escrits, que els Núñez ja s'havien beneficiat d'una rebaixa de la condemna quan el Tribunal Suprem els va reduir ostensiblement la pena inicial de sis anys que els havia imposat l'Audiència de Barcelona per subornar inspectors d'Hisenda a canvi que fessin els ulls grossos en les seves revisions i eludir així el pagament d'impostos.

Concretament, el Tribunal Suprem va rebaixar la condemna fins als dos anys i dos mesos de presó, davant la qual cosa Núñez i el seu fill van sol·licitar un indult i van reclamar que, mentrestant, se suspengués el seu ingrés a la presó. Després d'analitzar aquest nou escrit, la secció novena de l'Audiència de Barcelona va acordar ahir revocar el tercer grau a Núñez -encara està pendent de resolució, en canvi, la situació del seu fill-, per la qual cosa l'expresident del FC Barcelona està des d'aquesta setmana tot el dia a la presó.

Això no obstant, amb l'estratègia de la seva defensa, Núñez va aconseguir guanyar temps, Això fa que en el còmput final haurà complert en règim obert gairebé la totalitat de la quarta part de la seva condemna, requisit que podria facilitar que les autoritats penitenciàries li concedissin pròximament, de nou, el tercer grau.

La condemna

L'Audiència de Barcelona va condemnar al juliol del 2011 Núñez i el seu fill, acusats de subornar inspectors d'Hisenda per eludir el pagament d'impostos dels beneficis obtinguts pel grup constructor que administren, el grup Núñez y Navarro.

L'Audiència de Barcelona va rebutjar la petició dels Núñez de suspendre el seu ingrés a la presó per considerar "gravíssimes" les conductes per les quals se'ls condemnava pel "cas Hisenda", "un, si no el més rellevant, dels casos de corrupció coneguts en la història judicial de Catalunya", pel qual tots dos van ser empresonats el passat 16 de novembre.