El president de la Generalitat, Artur Mas, va publicar aquest dijous una tribuna al diari francès Libération per recordar la figura de Lluís Companys en el 75è aniversari del seu arrest a França a mans d'oficials de l'Alemanya nazi.

Mas va destacar que Companys havia estat assassinat pel fet de liderar el Govern català. «No sols va lluitar contra la rebel·lió feixista del general Franco, també contra un govern espanyol poc respectuós amb la identitat i les institucions catalanes», va subratllar Mas, que creu que «afortunadament, la situació no es pot comparar amb la d'ara».

Malgrat això, va apuntar que «la voluntat d'existir dels catalans i de decidir per nosaltres mateixos el nostre futur segueixen intactes». A més, va posar en relleu que el també líder republicà va ser l'únic president democràticament escollit que va ser assassinat durant la Segona Guerra Mundial. «Companys va lluitar i morir en defensa de les institucions catalanes». Per això, va dir, «tots els catalans han de reconèixer la seva figura i el seu sacrifici».

També va apuntar que «una Europa unida, democràtica i solidària» exigeix que reconeguem els nostres errors».