La número tres de la llista d'Unió a Barcelona i membre del comitè de govern del partit, Marta Plana, va qualificar aquest dimecres la proposta de reforma constitucional plantejada pel govern espanyol de «cortina de fum» dissenyada per «tapar una recuperació econòmica que no acaba d'arribar i el contenciós entre Catalunya i Espanya». UDC tem que Catalunya surti perjudicada de la possible modificació de la carta magna, que podria tenir una voluntat «recentralitzadora», segons va alertar.

Plana va acusar Mariano Rajoy i el seu executiu de «voler confondre», i els va retreure que, a un mes i escaig del 27-S, els entrin «les presses» per emprendre una iniciativa que no han posat sobre la taula en quatre anys. «No sabem si el que vol és racionalitzar l'estat de les autonomies o continuar amb el seu procés constant i d'amenaça de recentralització. Ens temem que vol limitar encara més les atribucions autonòmiques com ho revelen les veus que dins del PP i el PSOE s'aixequen contra reconèixer la singularitat de Catalunya i que neguen la possibilitat d'un estat asimètric», va expressar Plana.

La candidata democratacristiana va considerar que «d'aquesta anunciada reforma constitucional, sabem com comencem, però no com l'acabarem; en pot sortir perdent Catalunya».

I és que el plantejament de l'executiu de Mariano Rajoy, a parer seu, no representa una solució «factible» com la d'incloure una disposició addicional que reculli en la Constitució la identitat específica de Catalunya i que garanteixi els drets lingüístics, culturals, d'ensenyament i que alhora fixi un finançament «just» per a Catalunya. Plana va lamentar que «cada cop que s'acaba una legislatura, PP i PSOE obren debats inútils de poc futur». També va recordar que durant quatre anys Rajoy s'ha negat a abordar aquests canvis i que, en canvi, en parla ara que s'esgota el seu mandat.