La mort d'un home de 50 anys, que es va precipitar des del balcó de casa seva de Salou quan els Mossos el volien detenir en una batuda contra el «top manta», va encendre la comunitat senegalesa, que va protagonitzar protestes que es van saldar amb un detingut i 24 ferits lleus.

L'home, de 50 anys i d'origen senegalès, va morir poc després de les 6 del matí, en caure des del balcó de casa seva, en un tercer pis, on els Mossos d'Esquadra havien irromput amb ordre judicial en el marc d'una operació contra la falsificació i el «top manta».

L'intendent dels Mossos Xavier Gámez va informar que els agents havien entrat a l'habitatge, situat al número 3 de la plaça de Sant Jordi, al crit de «policia», i que l'home va fugir corrent cap al balcó, es va enfilar a la barana, es va agafar a un tendal i es va precipitar mortalment al buit, per motius que encara s'investiguen. Segons Gámez, l'home es va precipitar sense dir paraula ni interaccionar amb els agents que van entrar a l'habitatge.

Els Mossos van trucar al Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), a les 6.13 hores, encara que quan ha arribat la primera ambulància, a les 6.19 hores, l'home ja era mort.

En l'operació contra la xarxa de 'top manta', els Mossos, que anaven acompanyats per una secretària judicial, van detindre 12 persones -el mort també havia de ser arrestat- i van confiscar nombrós material.

La mort d'aquest ciutadà va encendre els ànims de la comunitat senegalesa i africana de la zona, i un grup de més de 150 persones es van dirigir al lloc per protestar per l'actuació policial.

Una part dels concentrats va llançar pedres, cadires i taules de les terrasses de la plaça contra els agents antiavalots que mantenien un cordó policial per salvaguardar l'escenari del succés i facilitar que sortís la furgoneta de la funerària amb el cadàver.

Els enfrontaments es van aguditzar quan al migdia els Mossos van poder retirar el cadàver del difunt, i la policia catalana va disparar projectils de precisió i va efectuar càrregues.

En la trifulga, un total de 24 persones, d'elles 16 agents dels Mossos d'Esquadra, van quedar ferides, encara que cap d'elles de gravetat.

Els manifestants, que posen en dubte la versió policial, van exhibir cartells escrits en cartrons amb lemes com «Mossos d'Esquadra, salvatges» i van llançar objectes contra els vehicles policials, alguns dels quals van quedar amb els vidres trencats.

La policia catalana, que va fer una crida a la calma perquè la situació no anés a més, va intentar mediar amb la comunitat senegalesa de la localitat, encara que sense èxit, i es mantenia molta tensió a la zona.

Més d'un centenar de persones, la majoria senegalesos, van seguir al costat de les vies del tren a Salou, on es van instal·lar diversos contenidors travessats que impedien la circulació ferroviària i per això es va haver d'establir un servei alternatiu per carretera mitjançant un bus.

Els companys del difunt, que estaven distribuint fotocòpies amb fotos seves, exigien com a condició per deposar la seva actitud i permetre el pas de trens que els Mossos d'Esquadra alliberessin els cinc companys de pis del difunt detinguts en la batuda.