La investigació es va iniciar arran de l'adjudicació a Teyco de l'aparcament de Filadors a Torredembarra, licitat el 2009, quan aquesta localitat estava governada per Massagué, llavors a CDC, encara que es va donar de baixa del partit arran de la seva imputació pel cas Efial.

Les indagacions se centren a saber l'origen dels 1,4 milions d'euros que suposadament va cobrar Massagué de la família Sumarroca i que es van formalitzar a través de set societats diferents cap a dues empreses de l'exalcalde, Maes Forners i la immobiliària Daloi.

Teyco va defensar després de les detencions la legalitat dels seus contractes amb Massagué, argumentant que no suposaven ni un intercanvi de favors ni comissions.

Jordi Sumarroca estava imputat des de juny del 2014 per la seva presumpta relació amb el cas Efial de suposada corrupció a l'Ajuntament de Torredembarra, pel qual ja van ser detinguts el 26 de juny de l'any passat el llavors alcalde Daniel Massagué i sis regidors.

La família Sumarroca, copropietària d'un dels principals grups constructors de Catalunya adjudicataris d'obra pública, ha estat històricament vinculada a la família de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, amb la qual han compartit negocis, amistat i afinitats polítiques des de la creació de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC). Efe/ddg tarragona

L'Audiència de Tarragona va deixar en llibertat amb càrrecs, amb una fiança de 600.000 euros, l'exconseller delegat de la constructora Teyco Jordi Sumarroca, que estava empresonat des del passat 24 de juliol, després de la seva detenció en una operació contra la corrupció i el blanqueig.

Segons van informar fonts pròximes al cas, Sumarroca abandonarà de forma imminent la presó, després de dipositar la fiança de 600.000 euros que li ha imposat l'Audiència de Tarragona, en un acte notificat ahir a les parts.

En el seu escrit, l'Audiència remarca que l'ordre de presó sense fiança ordenada pel titular del jutjat d'instrucció número 1 del Vendrell, que manté part del sumari en secret de les actuacions, no concreta quines diligències es podrien veure compromeses si Sumarroca quedés en llibertat.

«Entenem que la mesura de secret no pot suposar el blindatge en tot cas del control de la proporcionalitat de la presó ordenada, sobretot si, com és el cas, l'acte que l'ordena conté explicacions justificatives que no semblen afectades per la necessitat de secret», remarca l'escrit.

L'Audiència recorda en el seu acte que la investigació porta més d'un any de curs, en el qual es va prendre declaració com a imputat a Sumarroca a l'estiu de l'any passat i que posteriorment s'ha registrat el seu domicili i el seu despatx i han confiscat tots els documents i suports informàtics que es van considerar necessaris.

«No arribem a entendre bé el motiu pel qual, revelats pel jutge les raons investigatives, no es precisi, encara de forma discreta, en quina mesura la llibertat del recurrent impediria descobrir els instruments utilitzats per a la comissió del delicte i la localització d'altres suposats responsables», remarca l'acte.

L'Audiència de Tarragona també subratlla que, des que va ser citat a declarar com a imputat l'estiu de l'any passat, Sumarroca ha tingut possibilitat de destruir les proves que hagués volgut, «circumstància que sens dubte desnaturalitza la finalitat de la mesura cautelar de presó preventiva acordada, afectant la proporcionalitat de la mateixa».

El titular del jutjat d'instrucció número 1 del Vendrell va ordenar el passat 24 de juliol l'ingrés a la presó sense fiança per a Jordi Sumarroca, acusat dels delictes de suborn, blanqueig de capitals i contra l'administració pública, en el marc d'una operació en la qual s'investiga el pagament de suposades comissions de gairebé 1,4 milions d'euros a empreses de l'exalcalde de Torredembarra Daniel Masagué (CiU), també imputat.

L'Audiència de Tarragona va decidir ahir atendre així el recurs que li va plantejar la defensa de Sumarroca, que va considerar «desproporcionada» l'ordre de presó sense fiança, al·legant que no hi havia risc de destrucció de proves perquè havia estat investigat de forma exhaustiva durant més d'un any, havia lliurat al jutjat tota la documentació que li havien sol·licitat i havien registrat la seva casa i les seves oficines.

Més detinguts

L'empresari Jordi Sumarroca va ser detingut el passat 23 de juliol juntament amb el seu oncle Joaquim i la seva cosina Sussanna, tots dos vinculats a Teyco, en una operació contra la corrupció i el blanqueig, en la qual s'investiguen les suposades comissions a empreses de l'exalcalde de Torredembarra Daniel Massagué.

El jutge d'instrucció va deixar l'endemà en llibertat amb càrrecs Joaquim i Sussanna Sumarroca, tot i que com a mesura cautelar els va retirar els passaports.

A més, el jutge també va deixar en llibertat amb càrrecs Daniel Massagué -i fins i tot va denegar la petició de la Fiscalia Anticorrupció de què li imposés una fiança de 15.000 euros per eludir l'ingrés a la presó- i un assessor fiscal de Calella de Palafrugell (Baix Empordà), Marià J.P., que també va ser arrestat.

Per contra, el jutge va ordenar presó sense fiança per a Jordi Sumarroca, davant d'això la seva defensa va recórrer l'endemà, argumentant a més que no hi havia motiu perquè hi hagués un tracte diferent per a l'empresari i per a l'exalcalde de Torredembarra, que havia quedat en llibertat amb càrrecs.