El candidat d'Unió Democràtica a les eleccions del setembre, Ramon Espadaler, va anunciar ahir que el seu partit està disposat a erigir-se en «hereus» dels trenta-set anys de la federació amb Convergència i es va oferir al futur govern espanyol per tal d'assegurar la governabilitat de l'Estat, segons va informar La Vanguardia.

El secretari general de la formació democristiana va traçar les línies vermelles per a aquest acord sense el respecte de les quals, va dir, «no té sentit la nostra implicació a nivell d'estat», que serien la millora del finançament de Catalunya; el blindatge del model lingüístic, especialment en l'àmbit educatiu; i la celebració d'una consulta sobre l'encaix acordat. Espadaler va afirmar que tenia tanta por d'una nova majoria absoluta com la que domina avui la cambra espanyola com d'un pacte de les esquerres entre el PSOE i Podem, l'opció preferida per un 21% dels espanyols segons el darrer baròmetre del CIS.

A més, va aprofitar per criticar Barcelona en Comú emmarcant-la entre els partits, que va considerar que «estan instal·lats en la gesticulació i lluny de l'economia productiva», i va descriure com a normal el fet que les noves formacions com Podem i Ciutadans s'estanquin en la progressió de les seves expectatives electorals. El màxim dirigent d'UCD també va referir-se a la possibilitat que CDC i ERC reeditin un pacte per a les eleccions al Congrés espanyol, i va remarcar les «contradiccions» rellevants entre les ideologies dels actors polítics que conformen aquesta confluència sobiranista.

Per la seva banda, el portaveu d'Unió al Parlament, Roger Montañola, va defensar que «pel camí de la unilateraitat només hi haurà problemes». Montañola, que serà el número quatre a la llista d'UDC pel 27-S, va lamentar que s'«enganyi» els ciutadans a l'hora de «prometre que amb 68 diputats es pot fer la independència» quan, va assegurar, «les forces independentistes són conscients que això no és així».

Finalment, va reivindicar que Unió, «com a partit catalanista i nacionalista català», estarà sempre al costat dels que defensen «tot allò que és inherent a Catalunya i la seva condició de nació», però que, al mateix temps, no enganyaran mai amb propostes atractives sentimentalment però «irrealitzables pel camí de la unilateralitat».