El candidat de Junts pel Sí, Raül Romeva, va advertir ahir que si l'independentisme no aconsegueix la victòria en les eleccions del 27-S, la «resposta de l'Estat contra Catalunya serà tan bel·ligerant» que, segons el seu parer, «l'opció de quedar-nos com estem és inimaginable»: «o avancem realment de manera democràtica, positiva, constructiva i inclusiva, o el retrocés serà imparable. D'això n'hem de ser molt conscients», va considerar en declaracions a Catalunya Ràdio.

Segons el seu parer, «si no surt el Sí, no és que tingui la impressió, és que estic pràcticament convençut que la resposta serà tan bel·ligerant per part de l'Estat contra Catalunya que l'opció de quedar-nos com estem és inimaginable».

Romeva va confiar que com «més àmplia i incontestable sigui la victòria, millor» perquè la resta de països analitzin el resultat en clau plebiscitària: «Si tenim una clara majoria que aposta, vota i legítimament expressa la seva voluntat de què Catalunya es converteixi en Estat, es llegirà com que la majoria del país vol això».

De fet, va ironitzar amb què «molts dels que diuen que no seran eleccions plebiscitàries són els que més estan fent perquè ho siguin, com Mariano Rajoy o Xavier García Albiol, que demana unir-se tots els del 'No'. Això no és una lectura plebiscitària de les eleccions?». Romeva també va deixar clar que «si hi ha una majoria parlamentària que té el mandat democràtic d'avançar cap a aquest camí, és legítim». En tot cas, va confiar a obtenir la majoria de vots i escons.

Per la seva banda, la coordinadora nacional d'ICV Dolors Camats va recordar al candidat de Junts pel Sí, que el president català, Artur Mas, està «als antípodes» de la seva ideologia i del que ell «va defensar» quan era eurodiputat d'ICV. Camats va afirmar que «cal no confondre la gent en allò que es vota en el 27-S», ja que, va considerar, en les esmentades eleccions el plebiscit serà sobre les retallades i la pobresa.

A més, va emplaçar Romeva a aclarir si el 15 d'octubre, quan s'investeixi el nou president, donarà suport a Mas o Lluís Rabell: «Els vots de Catalunya Sí que es Pot seran perquè Rabell sigui president. Els de Junts pel Sí seran perquè Mas sigui president. Això és el que estarem escollint. A qui votarà Raül Romeva?».

El candidat del PP, Xavier García Albiol, va demanar a Raül Romeva que «deixi de plorar d'una vegada» i abandoni els «discursos victimistes», ja que «si algú vol destruir i separar» és l'independentisme i no Espanya. En declaracions a Lleida, on va presentar la cap de llista popular per aquesta demarcació, Marisa Xandri, García Albiol va lamentar «aquest tipus de discursos victimistes, d'estar plorant constantment».

Sobre la resposta bel·ligerant que preveu Romeva, Albiol va ironitzar i va dir que «la resposta de l'Estat és inversió, col·laboració, sentiment de pertinença i sobretot, ocupació, per evitar que Catalunya hagi entrat en deriva econòmica», va apuntar.

La cap de llista de Ciutadans, Inés Arrimadas, va instar novament el Partit dels Socialistes de Catalunya i el Partit Popular Català a «sumar» després dels comicis i donar suport a Ciutadans, l'«única alternativa de govern viable i sensata», ja que «hi ha molt en joc» i s'han d'abandonar «pugnes partidistes».

«El 27-S és una oportunitat única per tenir un govern sensat, amb les mans netes i per a tots els catalans, ja que per primera vegada en 30 anys Ciutadans té l'oportunitat de guanyar les eleccions al nacionalisme», va dir Arrimadas, segons un comunicat del partit.