El portaveu d'Esquerra Republicana de Catalunya, Sergi Sabrià, es va mostrar ahir enterament predisposat a promoure la integració dels futurs diputats de la CUP-Crida Constituent i de la candidatura de confluència de l'esquerra, Catalunya Sí que es pot, respectivament en un hipotètic govern de concentració al capdavant de la Generalitat de Catalunya, en el cas que resultés guanyadora la llista independentista Junts pel Sí a les eleccions del pròxim 27 de setembre, plantejades per les formacions sobiranistes com un plebiscit per a substituir la consulta prohibida en el seu moment per les institucions de l'estat.

En declaracions a Catalunya Ràdio, Sabrià va voler deixar clara la necessitat d'una victòria contundent de la llista unitària impulsada majoritàriament per Esquerra i Convergència per assegurar l'avança del procés d'independència i va assenyalar que «el que necessitem, o a mi m'agradaria, és que Junts pel Sí tingui un resultat excepcional, que tingui la capacitat de governar el país amb força, de fer un govern fort».

No obstant això, va recalcar la necessitat que el futur govern de la generalitat sigui generós i inclusiu i que, sense apartar-se de l'horitzó independentista, sigui capaç de representar al màxim als interessos dels electors. En aquest sentit, es va mostrar partidari de convidar la CUP i Catalunya Sí que es pot no només a «formar part», sinó també a «tenir un paper actiu en un govern de concentració d'inici de mandat» i de transició a la independència.

El portaveu d'ERC no va exhibir cap mena de preocupació en relació amb les accions que amb tota probabilitat emprendrà el govern espanyol amb l'objectiu d'aturar el procés independentista. En canvi, va posar l'èmfasi en el fet que «l'avantatge d'aquest procés és que comencem a prendre les decisions pel nostre compte». I va reblar-ho afirmant que una de les claus és desactivar la capacitat desmobilitzadora de les amenaces i advertències que s'emeten des de la majoria de partits i institucions de l'estat. «Per tant, la política de la por, l'amenaça, l'article 155, el Tribunal Constitucional... jo crec que no ens ha de condicionar, no ha de condicionar les nostres decisions», va concloure Sabrià.

Va ser el mateix Sergi Sabrià l'encarregat d'anunciar aquest dimarts que des d'ERC considerarien que el plebiscit s'hauria guanyat per part dels partidaris de la independència si s'assolien els 68 escons, és a dir, una majoria absoluta de diputats al Parlament de Catalunya. En cas que la suma dels representants de Junts Pel Sí i la CUP sumessin aquesta majoria, va dir Sabrià, ja estaria legitimada la posada en marxa del full de ruta pactat entre CDC, ERC i les entitats sobiranistes. La transformació de les eleccions en plebiscit és el resultat de les prohibicions de l'estat, van defensar a ERC.