La Creu Roja ha realitzat un total de 13.072 assistències a les platges del litoral català des de l'inici de l'estiu i fins a principis d'agost, que suposa un 3,8% menys que al mateix període de l'any passat. La reducció de les assistències es deu sobretot a una disminució de les atencions per picades de medusa, que baixen un 20% respecte al 2014, segons indica l'entitat. La majoria de les assistències han estat de caràcter sanitari (10.943), que inclouen atencions a persones afectades per picades o al·lèrgies, esquinços, cremades, luxacions i erosions.

Però també destaquen les assistències socials (2.129) com les que s'ofereixen per localitzar menors extraviats, rescat de banyistes i embarcacions i facilitació del bany a persones amb discapacitat.

Segons indica la Creu Roja, la reducció de les assistències es deu principalment a una disminució de les atencions per picades de medusa. Des de l'inici de temporada, els socorristes de la Creu Roja han atès 2.282 casos de persones afectades per picades de medusa, un 20% menys que l'any passat. També s'han reduït un 3% les assistències per traumatismes (ferides, contusions, fractures...) per les quals han estat ateses 5.265 persones aquest estiu.

El dispositiu de la Creu Roja a les platges inclou, a més, el rescat de persones en risc imminent d'ofegament, les assistències a embarcacions o les evacuacions a centres hospitalaris. Enguany, s'han fet al litoral català 64 rescats, 388 assistències a embarcacions i 205 evacuacions.

Per dur a terme aquests dispositius, l'organització humanitària compta amb més de 300 socorristes que treballen diàriament a la setantena de platges del litoral que gestiona l'entitat en més de 20 municipis.

Per sobre dels 50.000 avisos preventius

La Creu Roja continua reforçant la prevenció a les platges amb 50. avisos preventius per part del servei de prevenció, vigilància i salvament de l'entitat. Aquests avisos es fan tan als banyistes que es troben dins i fora de les zones de bany en l'àrea de vigilància realitzant activitats que poden resultar perilloses, com a les embarcacions.

A banda de la intervenció a les platges, la Creu Roja inclou altres iniciatives de caràcter preventiu per tal d'evitar els accidents propis d'aquest període estival com les insolacions, cremades solars, cops de calor, talls de digestió o lesions produïdes per animals marins. En aquest sentit, destaca la iniciativa permanent 'Aquest estiu, estima't molt', amb consells i recomanacions als ciutadans de promoure les conductes saludables i segures a la platja.