El president d'ERC, Oriol Junqueras, va admetre que va veure perillar les eleccions del 27-S si el seu partit no acceptava la llista conjunta amb CDC i les entitats sobiranistes, ja que en cas contrari, va dir, "probablement la legislatura hauria aguantat encara 12 o 14 mesos més". En una entrevista institucional al cap de l'oposició realitzada a TV3, Oriol Junqueras es va mostrar d'acord amb el decret de convocatòria de les eleccions signat pel president de la Generalitat, Artur Mas, "perquè el caràcter plebiscitari el donarem els ciutadans amb els nostres vots".

"El decret -va aclarir- és només un instrument per convocar unes eleccions que ens han de permetre començar a construir la nova república independent".

Segons Junqueras, és normal que la legislació espanyola no prevegi unes eleccions plebiscitàries "perquè un dels seus principals objectius és intentar impedir la independència de Catalunya, però som els ciutadans els que hem de convertir-les en plebiscitàries, i si hi ha una majoria favorable a la independència, les estarem dibuixant".

El president d'ERC no va aclarir per què el seu partit ha variat el seu criteri pel que fa al tipus de llista electoral que desitjava, passant de defensar llistes separades amb un paraigües comú a una d'unitària amb CDC i les entitats sobiranistes, però va deixar entreveure que la convocatòria d'eleccions podria haver patit retards importants si no hagués canviat de postura.

Amb la llista acordada "dedicarem els propers mesos a fer la independència del nostre país, i si no ho haguéssim fet així la legislatura probablement hauria aguantat 12 o 14 mesos més, per tant, era millor intentar-ho? Doncs sí, òbviament".

El full de ruta

Sobre el full de ruta previst per al dia després de les eleccions si hi ha una majoria favorable a la secessió de Catalunya, el líder d'ERC va destacar que "la seguretat jurídica la garanteix el nou Estat" a través de la llei de transitorietat jurídica , i que també estarà garantit el pagament de les pensions i els sous dels funcionaris.

Segons Junqueras, el procés de transició "pot culminar en 6, 8 o 9 mesos com a màxim" amb la declaració final d'independència, que no serà frenada, va dir, "per cap institució espanyola" ni pel Tribunal Constitucional, ni tampoc per circumstàncies com "la possible inhabilitació judicial" del president Artur Mas.

Sobre la majoria requerida en les eleccions del 27-S per seguir endavant amb el procés constituent, Junqueras va assenyalar que "són els diputats els que determinen majories en un Parlament democràtic, de manera que n'hi ha prou amb aconseguir el vot favorable del 50% més 1" dels parlamentaris.

El líder d'ERC va propugnar per a després dels comicis "un govern de la màxima concentració possible, obert a la màxima diversitat", però no va aclarir si ell formarà part d'aquest executiu presidit per Artur Mas i si serà o no vicepresident. "Això és una cosa que no hem parlat encara, però que en qualsevol cas, és irrellevant -va puntualitzar- en comparació amb el que representa el conjunt del procés".

Sobre el cap de llista de la coalició en la qual estaran ERC i CDC, Junts pel Sí, Raül Romeva, va assenyalar que "és un candidat extraordinari, brutal, té experiència com a diputat, és respectat i estimat per tots, amb una gran capacitat de generar consensos".

Preguntat per Catalunya Sí que es Pot, es va mostrar convençut que "és evident que per molt bé que els hi vagi a l'Estat no podran canviar les inèrcies de l'estat espanyol ni podran transformar ni canviar ni gestionar un endeutament ingestionable ni la inèrcia d'uns poders fàctics que dominen l'Estat des de fa segles. No se'n sortiran", va alertar.

Per altra banda, va assegurar que davant una possible independència l'euro seguirà essent la moneda de Catalunya.