La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va afirmar ahir que el president de la Generalitat, Artur Mas, només té competències per dissoldre el parlament català i convocar eleccions i li va reclamar respecte a la legalitat i neutralitat en la campanya.

La vicepresidenta de l'Executiu va afirmar que aquest decret havia d'ajustar-se a la legalitat i que, en cas que no hagués estat així, seria recorregut i va recalcar que Mas només té potestat per dissoldre el Parlament i convocar eleccions autonòmiques, "ni més ni menys i, sobretot, res més".

Sáenz de Santamaría va recordar al president de la Generalitat que, amb independència que sigui el número 4 d'una llista electoral, serà el president d'un Govern en funcions i com a tal ha de respectar tots els ciutadans, també aquells per als que sembla que no governa. El Govern vigilarà no només que el decret de convocatòria s'atingui a la llei, sinó que també es compleixi en la celebració de la diada l'11 de setembre, poques hores abans del començament de la campanya electoral.

Va garantir la inversió a Catalunya prevista en els Pressupostos Generals de l'Estat perquè, va dir, el fet que Artur Mas no es comporti "com un entén que hauria de fer-ho un president d'una institució com és la Generalitat de Catalunya, no vol dir que els catalans paguin el preu de les seves decisions". També va lamentar el missatge basat en la "reclamació constant" d'alguns dirigents catalans i va afegir que aquest discurs "no el faran ni aquests pressupostos generals ni el comportament de l'Estat".

La vicepresidenta va afegir que la diferència entre els dos governs és que Mas havia omplert el calendari "de dates històriques" i Mariano Rajoy ho havia fet de la feina "que els ciutadans de Catalunya mereixen en el seu present i en el seu futur".

Segons la seva opinió, el Govern ha donat a la Generalitat suficient estabilitat per esgotar la legislatura, però a Mas "no li dura el programa més de dos anys" entre convocatòria i convocatòria, cosa que segons el seu parer es resumeix en una paraula: "fracàs".

Per la seva banda, el candidat del Partit Popular a les eleccions catalanes, Xavier García-Albiol, va afirmar que encara que l'independentisme venci el 27 de setembre, el problema el tindran els partidaris de la secessió, ja que "l'endemà, Catalunya seguirà sent Espanya" i va deixar clar que no preveia una declaració unilateral d'independència perquè seria "com posar-se en una autopista en direcció contrària".

L'exvicepresident del Tribunal Constitucional i exmagistrat de l'Estatut Ramón Rodríguez Arribas va optar per comparar les eleccions previstes per al pròxim 27 de setembre a Catalunya amb un cop d'Estat. "Els plebiscits són instruments polítics que utilitzen els que fan cops d'estat per legalitzar la seva situació o per aconseguir el suport democràtic després d'haver estat designats d'una altra manera", va subratllar. Així mateix, va assenyalar que convertir les eleccions en un plebiscit és un "frau de llei" i que, per tant, hi ha marge per recórrer el 27-S. L'exvicepresident del Tribunal Constitucional i redactor de la sentència de l'Estatut de Catalunya l'any 2010, Ramón Rodríguez Arribas, va carregar aquest dilluns contra la convocatòria d'eleccions per part del president del Govern, Artur Mas, i contra el caràcter plebiscitari que han adquirit.

"Eleccions i plebiscitàries són termes antagònics i una contradicció. Les eleccions són instruments de participació política pels quals els ciutadans designen els seus representants a les institucions. Els plebiscits són instruments que no estan a cap legislació europea", va remarcar.

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va alertar que una victòria clara de la candidatura Junts pel Sí seria "un desastre per a Catalunya". "El fet que la llista per la independència de Mas i Junqueras aconsegueixi més dels 71 escons actuals posarà Catalunya en una situació gens positiva i perpetuarà l'embolic", va afirmar Iceta, que va críticar durament el fet que, a diferència del Partit dels Socialistes, la candidatura independentista encara no disposi d'un programa definit a 54 dies de les eleccions. "Els electors saben que jo sóc el candidat a president i tenen penjat a la pàgina web el programa electoral amb les nostres propostes. Que altres partits no tinguin encara res no és acceptable en un context democràtic", va concloure el líder socialista.

La candidata de Ciutadans a les eleccions catalanes, Inés Arrimadas, va assegurar ahir que la seva formació és "l'única" capaç de guanyar les eleccions a Artur Mas, i a ERC, i va confiar que el president català "compleixi amb legalitat com ho fa qualsevol ciutadà al carrer". "Com a partit demòcrata que som i respectuós amb la legalitat, si aquest decret no compleix la legalitat, entendrem que s'iniciïn els procediments necessaris. Però volem que compleixi la legalitat perquè volem eleccions i sortim a guanyar-les", va asseverar.

En darrer lloc, també va retreure a Unió Democràtica que digui que "els que no som independentistes no defensem Catalunya o no l'estimem", i va recordar que la formació democristiana "ha estat soci de Mas i de la família Pujol, va organitzar el 9-N i està tacada per la corrupció".