El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, va considerar en la seva compareixença d'ahir divendres, que el procés sobiranista és el primer «risc» per a l'Estat i per a la recuperació econòmica i va advertir que el seu govern «no permetrà» que culmini de manera exitosa la independència. «No hi haurà independència de Catalunya de cap de les maneres, no és possible», va afirmar durant la roda de premsa de balanç del curs polític que va oferir a La Moncloa. Segons Rajoy, la llista unitària «no espanta» el seu executiu, que fins ara, va considerar, ha donat una resposta «prudent i proporcional» davant de cada passa endavant executada en el procés sobiranista, i «no ha cedit en res del que no havia de cedir».

El president espanyol va dedicar bona part de la roda de premsa de balanç de l'any al «repte» independentista i va haver de respondre la tanda de preguntes més llarga sobre aquesta qüestió amb què havia topat mai fins aleshores, com ho demostra el fet que les cinc primeres preguntes dels periodistes -i una dotzena al final de la compareixença- van tenir com a temàtica principal la situació política que es viu a Catalunya.

El president espanyol va mantenir inalterada la seva posició tradicional i va reiterar que el seu govern «vetllarà pel compliment de la llei» i sempre «defensarà la unitat d'Espanya, la sobirania nacional i la igualtat entre els espanyols». «No permetrem que es privi els ciutadans de Catalunya de la seva triple condició de catalans, europeus i espanyols», va dir, perquè «Espanya és un país seriós, i en cap país seriós es pot pretendre violentar la llei o treure'n un rendiment polític».

Eleccions normals

Tal com havia afirmat anteriorment en altres ocasions, va insistir que tothom podia definir «com vulgui» aquestes eleccions del 27-S, però «són unes eleccions autonòmiques» perquè «les plebiscitàries no existeixen». «Són unes eleccions per elegir un parlament i que tenen assumptes importants, però són eleccions autonòmiques i és bo que tots en siguem conscients», va sentenciar.

En aquest marc, va afirmar que al seu govern «no l'espanta en absolut» la llista de Junts pel Sí perquè «cadascú es presenta a les eleccions com estima oportú». «Mas es presenta amb una persona que venia del partit comunista, una altra d'ERC i una del PSUC» i «té perfecte dret de demanar als seus electors clàssics que votin la llista», va dir, però també «té una obligació, que és complir la llei».

Rajoy també va advertir sobre els efectes que pot tenir qualsevol incompliment de la llei per part del parlament que surti escollit a Catalunya. «Si cadascú interpreta, retorça la llei o, simplement, se la salta, és elemental que no es podria mantenir l'essencial convivència per la qual hem lluitat tants anys», va sentenciar.

En tot cas, i de cara a aquests comicis, Rajoy va assegurar també que els membres del seu govern i del Partit Popular «donaran la batalla» en la defensa dels «moltíssims milions de ciutadans» de Catalunya que se senten catalans, espanyols i europeus al mateix temps.

També va referir-se a la possibilitat de consensos entre els partits unionistes després de les eleccions del setembre. «Estic convençut que els partits que defensem la constitució i la unitat d'Espanya estarem d'acord», va dir, tot i que va recordar que «el PSOE» havia pactat amb «independentistes» als ajuntaments de Badalona i Castelldefels.

Suspensió de l'autonomia

Respecte a la possibilitat que l'executiu espanyol acabi aplicant l'article 155 de la Constitució i suspengui l'autonomia de Catalunya en cas de declaració d'independència -tal com havia amenaçat el seu executiu en les últimes setmanes- Rajoy va mostrar-se ambigu. «L'article 155 és a la Constitució i no tinc res a dir», va respondre.

Segons Rajoy, sigui quin sigui el resultat d'aquests comicis, «no hi haurà independència de Catalunya de cap de les maneres» perquè, va dir el president del govern espanyol, no només «no és possible», sinó que, a més, «no té sentit». «Anar a trencar un procés d'unió de la UE, sortir de la moneda única i del BCE no té sentit i no es produirà de cap de les maneres», va dir abans d'insistir que «hi ha persones que no han actuat amb la responsabilitat deguda i no han estat a l'altura de les circumstàncies», en referència a Artur Mas.

L'advertència de Mas

El president de la Generalitat va revelar que l'any passat ja va advertir Rajoy de la seva intenció de formar una llista «el màxim d'unitària possible» si no podia convocar un referèndum «amb plenes garanties». Mas va donar a conèixer aquest assumpte durant la seva participació en la 33a edició de l'escola d'estiu de la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC), que es va celebrar a Sant Esteve de Palautordera.

El president català va assegurar que va traslladar a Rajoy la seva intenció de buscar la màxima coordinació en una mateixa llista unitària per celebrar eleccions si l'Estat impedia la celebració d'un referèndum legal i acordat.

«El dia que vaig portar a Mariano Rajoy les 23 propostes de millora a Catalunya, ja li vaig parlar del 9-N, i el vaig avisar educadament, però fermament, que si no es podia celebrar, amb plenes garanties, intentaria construir una llista el màxim d'unitària possible per anar a les eleccions i obtenir el millor resultat possible», va assegurar Mas.