El jutge que investiga l'espoliació del Palau de la Música va donar ahir per finalitzada la instrucció del cas, iniciada fa 6 anys, i va decretar l'obertura del judici oral que portarà a seure al banc dels acusats un total de 16 persones, entre elles Fèlix Millet i Jordi Montull.

En un acte, el titular del Jutjat d'Instrucció número 30 de Barcelona va emplaçar les defenses de les 16 persones imputades que presentin escrit de defensa en un termini de deu dies per respondre a les acusacions i va mantenir intactes les mesures cautelars, entre elles l'embargament de 15 seus de Convergència Democràtica de Catalunya, partit al qual encara considera «responsable civil com partícip a títol lucratiu».

A més de Fèlix Millet i la seva mà dreta al Palau de la Música, Jordi Montull, el jutge portarà al judici, que se celebrarà a l'Audiència de Barcelona, la filla d'aquest últim, Gemma Montull; l'exdirectora general del Palau, Rosa Garicano; l'extresorer de CDC Daniel Osàcar; i el directiu de Ferrovial Pedro Buenaventura.

Els altres imputats que s'asseuran a la banqueta són el també directiu de Ferrovial Juan Elizaga, els empresaris Miguel Jiménez Salinas, Juan Manuel Parra, Pedro Luis Rodríguez, Vicente Muñoz, Juan Antonio Menchén i Ramon Marc Martí, els advocats Raimon Bergós Civit i Santiago Llopart, i l'assessor fiscal Edmundo Quintana.

A aquestes 16 persones, el jutge instructor les va considerar responsables «criminalment i civil» de l'espoliació del Palau de la Música, que va ser registrat per ordre judicial fa sis anys.

El jutge també va imputar com a responsables civils subsidiaris Marta Vallés i Mercedes Mir, dones de Millet i Montull, i les filles del primer, Clara Millet i Laila Millet.

També manté com a responsables civils subsidiaris a onze empreses que van treballar per al Palau de la Música -Bonoima SL, Aysen Produccions 46 SL, Aurea Rusula SL, Febrer Marzo SL, Belfort Baix SL, New Letter Market Directe SL, Letter Graphic SL, Correu electrònic Rent SL, Altraforma, Hispart SA i Publiciutat SL- i a la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música.

En el seu acte d'obertura de judici oral, el jutge manté totes les mesures cautelars acordades contra els imputats.

El fiscal va sol·licitar 27 anys i mig de presó per a Fèlix Millet i Jordi Montull i set i mig per a l'extresorer de CDC Daniel Osàcar, al qui reclama vint milions d'euros, alhora que planteja el decomís de 6,6 milions a la formació nacionalista.

El fiscal va acusar Millet i Montull d'apropiar-se de fons públics i privats del Palau de la Música i de conformar un «entramat delictiu» al costat de Ferrovial i càrrecs de CDC per a la «finançament il·lícit» de la formació política entre els anys 1999 i 2000, a canvi de l'adjudicació d'obres públiques com la Ciutat de la Justícia de Barcelona o la línia 9 del metro.

La instrucció del cas Palau va concloure el juny del 2013, però l'Audiència de Barcelona va reobrir gairebé un any després la causa per ordenar la imputació de diversos empresaris que suposadament havien carregat a l'entitat musical obres realitzades a les cases de Fèlix Millet i Jordi Montull.

L'arxivament de la causa iniciada contra l'exdiputat de CDC Jaume Camps per prescripció dels fets que se li imputaven, i el posterior recurs presentat per la Fiscalia, van demorar la conclusió de la instrucció del cas.

Una denúncia anònima de l'any 2002 dirigida a la Delegació d'Hisenda de Catalunya ja havia alertat inicialment del desviament de fons al Palau de la Música.

Malgrat les irregularitats comptables que es van detectar al Palau de la Música, no va ser fins a 2009 quan la Fiscalia va presentar una querella per apropiació indeguda i falsedat contra Millet i tres dels seus col·laboradors, una investigació que va acabar destapant un entramat de presumpte cobrament de comissions per adjudicacions i finançament il·legal de CDC.