L'Audiència Nacional va sentenciar que l'Estat no haurà d'abonar a la Generalitat els 759 milions que li reclama de la disposició addicional tercera de l'Estatut corresponent a l'any 2008, aquest deute «no existeix», va assegurar. Segons la secció setena de la sala contenciosa administrativa, es desestima el recurs interposat per la Generalitat contra el Ministeri d'Hisenda. El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va dir que sospesen ara si presentar o no recurs davant el Tribunal Suprem.

Tot i que un acord de la Comissió Bilateral Estat-Generalitat de juliol de 2011 xifrava «el dèficit inversor en infraestructures a Catalunya corresponent a 2008 en 759 milions», la sentència assegura que, perquè l'Estat estigués obligat a abonar aquest deute, hauria d'haver-hi hagut un acord de la Comissió Mixta d'Infraestructures, prevista en l'Estatut. Encara que la sentència veu «respectable» la interpretació de la Generalitat, desestima la petició del govern català, que fa anys que denuncia l'incompliment de l'Estat d'aquesta disposició addicional inclosa en l'Estatut català.

En concret, aquesta disposició addicional preveia que, de 2007 a 2013, la Generalitat havia de rebre una inversió en infraestructures per part del Govern equivalent al pes del PIB català en el del conjunt de l'Estat, però el govern català critica que l'Estat només va complir amb aquestes previsions el 2007.

La sentència argumenta que aquesta disposició «no vincula a l'Estat en la definició de la seva política d'inversions ni pot condicionar la voluntat del legislador en l'exercici de les seves funcions sobre els pressupostos generals de l'Estat». També cita la doctrina del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut i recorda que aquesta disposició addicional «no pot tenir, de cap manera, efectes directament vinculants per a l'Estat».