El Tribunal de Comptes va detectar diverses irregularitats en els comptes d'ICV, UDC, CDC i ERC, segons l'informe de fiscalització dels partits polítics espanyols que va donar a conèixer ahir. Els partits van rebre el 2013 216,7 milions d'euros de finançament públic, 42,8 milions d'euros d'aportacions econòmiques de militants i afiliats i 5,9 milions de donacions. L'informe revela que el deute dels partits amb entitats de crèdit va pujar aquest exercici a 205,7 milions d'euros, dels quals 127 corresponen a deutes amb garantia hipotecària. El deute vençut va representar 1,7 milions d'euros -Eusko Alkartasuna (0,8 milions), Izquierda Unida (0,4) i Unió Democràtica de Catalunya (0,5).

El tribunal volia denunciar amb l'informe, que fiscalitza 32 formacions polítiques, alguns «incompliments de la prohibició de rebre donacions anònimes» en dos dels partits, encara que afegeix que representaven «imports insignificants». Així, es van detectar donacions al PSOE el 2013 per import de 8.848,67 euros, que no estaven identificades en el moment de la seva acceptació, encara que 7.890 euros es van identificar després en l'exercici del 2015, de manera que només manté sense aportar les dades al voltant de 958,67 euros. Les donacions a Izquierda Unida sumen un total de 600 euros.

D'altres incompliments que va destacar el Tribunal és l'absència de comptes bancaris específics per ingressar les quotes i aportacions d'afiliats i simpatitzants o l'ingrés de donacions a comptes no destinats en exclusiva a aquest ús. En concret, 11 formacions van incórrer en aquesta irregularitat perquè no tenien comptes específics per a les aportacions d'afiliats o perquè hi figuraven a més altres ingressos. També figuren donacions que no han estat ingressades en comptes bancaris destinats en exclusiva a aquesta finalitat per un import conjunt de 59.709,14 euros, corresponents a Compromís, Esquerra Unida i Alternativa, Iniciativa per Catalunya Verds, el PSOE i Unió Democràtica de Catalunya. En alguns casos es van registrar donacions de persones jurídiques, en concret per Convergència Democràtica de Catalunya i Unió Democràtica de Catalunya, sense que constés l'acord «preceptiu de l'òrgan social competent», com és requerit.

A més, el Tribunal de Comptes va constatar l'incompliment de la prohibició legal de realitzar pagaments en efectiu per imports superiors a 2.500 euros per part d'alguns partits: Esquerra Republicana (1 pagament), Izquierda Unida (3), PP (1) i PSOE (1). Igualment, algunes formacions continuaven mantenint participacions en societats mercantils quan tenen prohibida qualsevol activitat mercantil, com Eusko Alkartasuna i el PNB, amb participacions en societats d'administració de béns immobles vinculades a activitats del partit i a l'explotació de serveis d'hostaleria. En els 216,7 milions d'euros de fons públics que van rebre els partits el 2013 s'incloïen les subvencions estatals per sufragar les despeses de seguretat dels partits per un total de 2,7 milions.