L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, serà el número 3 de la candidatura de Junts pel Sí a les comarques de Girona. Així ho va decidir ahir CDC en el Consell Nacional del partit que va aprovar el llistat de noms que aportarà a la llista Junts pel Sí, per ser intercalats a la candidatura entre els noms dels independents i els d'ERC.

Darrere de Puigdemont -que a la llista anirà per darrere de Lluís Llach i Anna Caula-, CDC ha triat la regidora de Maçanet Natàlia Figueras (que anirà de número 5); l'alcalde de Besalú, Lluís Guinó (número 7); l'alcalde de Ripoll, Jordi Munell (número 8), Dolors Rivirola (10), Sergi Miquel (12); Bego Montalban (13) i?Santi Vila (17). A més, també ha cedit llocs de la candidatura a antics militants d'Unió Democràtica integrats ara a Demòcrates de Catalunya. A Girona, seran la diputada Elena Ribera (número 15) i Miquel Rovira.

També formarà part de les llistes de Junts pel Sí la gironina Irene Rigau, però en aquest cas la consellera d'Ensenyament ho farà per la circumscripció de Barcelona.

A Barcelona, darrere del president de la Generalitat, Artur Mas, -que ocupa el quart lloc de la llista- els convergents han volgut que la vicepresidenta del Govern, Neus Munté, el president del grup parlamentari de CiU, Jordi Turull, i el coordinador de CDC, Josep Rull, ocupin els segon, tercer i quart lloc respectivament que Junts pel Sí reservi per a Convergència. Pel que es coneix fins ara, en cap cas Munté posarà el seu nom abans del vuitè lloc de la candidatura de Junts pel Sí.

El llistat aprovat pels convergents també inclou, en la cinquena posició, Neus Lloveras, alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, seguida en el sisè lloc per la recentment nomenada portaveu de CDC, Marta Pascal. Per darrere seu hi haurà el vicesecretari general de Coordinació Institucional de CDC i fins ara vicepresident segon del Parlament, Lluís Maria Corominas, i dos membres del Govern: la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, i el conseller de Justícia, Germà Gordó.

Pel que fa a la quota de Demòcrates de Catalunya, a Barcelona s'incorporarà Antoni Castellà, secretari d'Universitats del Govern, Per darrere seu hi haurà també noms com el de les fins ara diputades Assumpció Laïlla i Mercè Jou, Daniel Serrano, Raimon Carrasco -fill de Manuel Carrasco i Formiguera-, l'expresident del Parlament Joan Rigol i l'actual presidenta de la cambra, Núria de Gispert.

La llista aprovada per CDC marca que darrere de Castellà figurin els fins ara diputats Anna Figueras i David Bonvehí, seguits de l'exsenadora Montserrat Candini, els diputats Maria Sanserrich i Joan Ramon Casals, i de Jordi Cuminal, fins ara director general de Comunicació del Govern.

Mas va assegurar que el 27-S serà «inatacable legalment», però va afegir que políticament «serà un plebiscit». El president català va explicar que convocarà les eleccions el proper dilluns «d'acord amb la normativa», però va defensar que en clau política els vots es contaran com un sí o un no a la independència. D'altra banda, Mas va assegurar que el projecte que «temen» a Madrid és la llista Junts pel Sí, i va assegurar que així es pot veure «en cada insult o intent de joc brut» que arriba des de la capital de l'Estat espanyol.

En l'últim consell nacional abans de les vacances, el president català va fer una decidida crida a agrupar el major nombre de gent possible a favor de la llista Junts pel Sí el proper 27-S. Mas va destacar el caràcter plebiscitari de les eleccions i va assegurar que, tot i que hi ha matisos tant entre els que estan a favor com els que estan en contra de tenir un estat propi, aquests matisos no es veuran en els resultats electorals, ja que «es comptaran sís i nos» a favor de la independència.

Caràcter unitari de la llista

El president català va defensar també el caràcter unitari de la llista i l'exercici de «generositat» desenvolupat pels seus integrants. En aquest sentit, va assenyalar que han sortit «de les sigles que resulten confortables» i han optat per «fer pinya» per un mateix projecte.

Artur Mas va assegurar que confeccionar aquesta llista amb la diversitat interior que presenta «té mèrit», i va defensar que la unitat era «fonamental» per arribar a les eleccions 27-S amb prou garanties d'èxit per assolir uns bons resultats. Per això, va afirmar esperar que la llista rebi el «reconeixement» de la gent i que aquesta voti per aquells que no han fet com altres, que s'han mantingut «en les comoditats pròpies». «Nosaltres ens hem arremangat», va assegurar.

És en aquest sentit, va afirmar, que el sí «és l'únic resultat que en aquests moments dóna força a Catalunya per mantenir-se dempeus i per un projecte de futur». A més, va explicar que aquest és el projecte «que temen a Madrid» i és la llista «que impressiona». «Ho veureu en cada insult, en cada intent de joc brut, en cada amenaça perquè saben que és la llista que articula nacionalment el país», va assenyalar.

El president català també va fer una crida a aquells que dubten sobre si donar suport o no a aquest projecte i els va assegurar que votar altres formacions polítiques suposarà que finalment el seu vot es compti amb la banda del no. Per això, els va animar a «superar les pors» i donar suport a Junts pel Sí, perquè és la que té «força real» per aconseguir un projecte de futur.

Per altra banda, l'últim consell de CDC?també va aprovar la dissolució definitiva de la federació de CiU. Mas va defensar que Catalunya viu un moment en que «no es podia pensar en fer un pas enrere».