El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, va reconèixer la «preocupació» que existeix entre l'empresariat per l'ascens del sobiranisme i va demanar a les formacions independentistes que concorren a les eleccions del 27-S que expliquin «els costos» econòmics que pot tenir aquest procés. «Existeix una preocupació important per part d'algunes empreses sobre el resultat econòmic d'aquests processos electorals», va afirmar durant la presentació de l'últim informe de l'entitat, que eleva del 2,7 al 3% la previsió de creixement del PIB català per a aquest any.

Valls va explicar que encara està esperant que les diferents formacions que es presentaran a les eleccions del 27-S facin propostes econòmiques «clares» i que detallin els efectes dels seus programes polítics en l'economia, especialment els que defensen la independència. «Això s'hauria de produir al llarg de les pròximes setmanes, però és un aspecte que considerem fonamental», va destacar Valls, que també va dir que el procés sobiranista «evidentment» tindrà conseqüències econòmiques i que «els costos de la transició presenten moltes incògnites».

Més enllà de les possibles conseqüències que el projecte independentista pugui tenir en l'economia, la Cambra de Comerç es va mostrar optimista respecte a l'evolució del PIB per aquest any. En aquest sentit, l'entitat va revisar a l'alça la seva previsió de creixement de l'economia catalana per al 2015, que va situar en el 3%, tres dècimes més que el seu càlcul anterior, però va rebaixar del 3 al 2,8% la seva estimació d'increment del PIB el 2016. «La realitat està superant tots els indicadors i previsions, l'economia va millor del que s'esperava», va afirmar el màxim representant de la Cambra, l'organisme encarregat d'elaborar l'informe al costat de l'AQR-Lab de la Universitat de Barcelona.

Segons les seves estimacions, l'element clau que explica l'evolució positiva del PIB, tant a Catalunya com a Espanya, és la demanda interna, ja que el sector exterior segueix tenint una aportació negativa, si bé cada vegada és menor. Així, d'acord amb els seus càlculs, el PIB de Catalunya va registrar entre abril i juny d'aquest any un creixement interanual del 2,9% -un 2,6% de gener a març- i podria arribar al 3,5% durant el tercer trimestre.

No obstant això, l'informe presentat ahir apunta que el creixement intertrimestral anirà perdent una mica de força a mesura que s'avanci cap a 2016 a causa del decreixement de l'impacte que tindran alguns factors externs que han impulsat la recuperació durant el 2014.

Aquest descens, va indicar Valls, s'explica per la desacceleració de la demanda interna, bàsicament la inversió, i, pel costat de l'oferta, per una moderació en el creixement del sector industrial, al qual també se sumaran, en menys grau, l'agricultura i els serveis.

En canvi, es preveu que el sector de la construcció s'acceleri encara més l'any vinent, fins a pràcticament doblar el creixement previst per al 2015.

El president de la Cambra de Barcelona va valorar positivament la proposta que va llançar dimarts l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) de donar un major objectiu de dèficit per a 2016 i 2017 a Catalunya, Extremadura, Balears, Múrcia i la Comunitat Valenciana.