El president de la Generalitat, Artur Mas, va assegurar ahir que havia estat un «error molt gran» no haver apostat durant la Transició perquè Catalunya disposés d'una Hisenda pròpia, ja que això ha tingut «conseqüències molt greus» durant molts anys, va comentar, entre les quals va detallar que Catalunya pateix un infrafinançament i que està per sota de la mitjana en recursos per càpita.

En la clausura d'unes jornades sobre el nou model d'administració tributària que el govern català aspira a implantar a Catalunya, Mas va lamentar que, fonamentalment per «errors propis», Catalunya no compti actualment amb una Hisenda pròpia, si bé va denunciar al mateix temps que tots els intents posteriors d'augmentar l'autogovern per aquesta via havien topat amb l'oposició de l'Estat. Pel president, els problemes de fiscalitat es van intentar corregir amb els Estatuts del 1979 i del 2006 i amb la reclamació del pacte fiscal, però mai es va trobar una mínima comprensió a l'altre costat de l'Estat per tenir un sistema de finançament diferenciat o una Hisenda pròpia amb majúscules. Durant el seu discurs va fer balanç de les últimes dècades i va fer autocrítica sobre les reclamacions del nacionalisme català durant la Transició. També va defensar que disposar d'una hisenda pròpia és l'única garantia perquè Catalunya gaudeixi d'un autogovern efectiu. «Aquest és l'intent més seriós de construir una hisenda pròpia en els darrers 300 anys. Estem a punt i estem preparats després d'aquests dos anys de feina», va declarar. També va assegurar que «és millor dir-ho amb totes les paraules. Allò que es va considerar llavors de segon ordre, subordinat, que era molt més important que qualsevol altra cosa abans que una Hisenda pròpia, va ser un error molt gran».

Després d'aquest repàs a la història recent, Mas va assegurar que ara Catalunya està «a punt» per crear una Hisenda pròpia si les circumstàncies acompanyen, en al·lusió a la convocatòria electoral del 27 de setembre. «Tenim les idees, el talent i les persones per fer una Hisenda pròpia. Ara fa falta que es trobin les condicions polítiques perquè aquest projecte prengui cos i es porti a la pràctica», va subratllar.

Segons els seus impulsors, el nou model proposa un sistema de fiscalitat Smart Tax, basat en les noves tecnologies, la millora dels serveis al contribuent i la transparència i l'eficiència de l'administració. Mas també va afirmar: «Sense Hisenda pròpia no hi ha autogovern i sense autogovern no hi ha projecte propi». Va remarcar que Catalunya té competències en matèria sanitària i ha estat capaç de definir un model propi, de referència a Europa, i va mostrar-se convençut que succeiria el mateix si controlés la seva fiscalitat.

Quant a l'Agència Tributària Espanyola, va comentar que té «coses bones», però que no es pot comparar amb els sistemes fiscals punters al món: «La hisenda espanyola és moderna, però no ha evolucionat prou com altres models que es troben a Europa i la resta del món». I va afegir que davant un escenari d'una Catalunya independent s'obre l'oportunitat de crear «des de zero» un sistema fiscal. «Aquesta vegada hem d'aprofitar l'oportunitat passi el que passi perquè el país té la necessitat que sigui així», va afirmar.