L'incendi que va començar ?diumenge en una finca d'"dena i que ha afectat les comarques de l'Anoia i el Bages ja està estabilitzat i ha entrat en frase de control, segons va anunciar el conseller d'Interior, Jordi Jané. El conseller va recordar des d'"dena que, en un principi, el foc tenia una possible àrea d'afectació d'entre 4.000 i 5.000 hectàrees, però, finalment, la superfície afectada per les flames s'ha reduït a 1.235,52 hectàrees, segons les xifres facilitades per la Generalitat.

Jané va fer aquest anunci després de la reunió de coordinació celebrada al centre de comandament dels Bombers a "dena, que va dirigir el titular d'Interior. A la reunió es va acordar obrir al trànsit les carreteres que estaven tallades a causa de l'incendi -la C37 i la BP1101-, que tots els que havien estat desallotjats podien tornar a les seves cases i que es podia reprendre la normalitat, tot i que encara cal vigilar de prop el foc perquè les previsions anuncien vent per a avui.

«No tenim cap flama, cap àmbit actiu», va assegurar el conseller d'Interior, qui, no obstant això, no va treure importància a la tasca que queda per fer i va assegurar que es treballaria durant tota la nit i, avui al matí, es faran relleus en els equips d'emergències per evitar que el foc es revifi.

Per continuar els treballs, unes setanta dotacions terrestres dels Bombers de la Generalitat van treballarar durant tota la nit a la zona de l'incendi i es van centrar més intensament al nord-est del foc, al flanc esquerre.

El conseller va recordar que les previsions apunten que avui hi haurà vent, encara que va reiterar que l'incendi està estabilitzat i ha entrat en fase de control, amb la qual cosa la superfície cremada ja no augmentarà.

Jané va voler, diverses vegades, agrair la feina dels professionals que han actuat en aquest incendi, tant als Bombers de la Generalitat, com a altres col·lectius que han participat en les tasques d'extinció i també als veïns de la zona.

Nombrosos agraïments

En aquest sentit, va fer referència, a més de als Bombers, als Mossos d'Esquadra, Agents Rurals, a les Associacions de Defensa Forestal (ADF), als voluntaris de Protecció Civil i de la Creu Roja, a les policies locals, al Sistema d'Emergències Mèdiques, a la Diputació de Barcelona, als ajuntaments i a les empreses subministradores, entre d'altres.

El conseller també va destacar que en aquest succés cap persona ha quedat ferida i tampoc s'ha perdut cap habitatge, encara que algunes cases i establiments han patit danys parcials.

El propietari de la finca d'"dena on es va declarar l'incendi va confessar que va ser la seva trituradora de palla la que accidentalment va crear l'espurna que va originar el foc. L'home, de 59 anys, veí d'"dena, va acudir a la comissaria d'Igualada per autoinculpar-se, fet pel qual els Mossos d'Esquadra el van imputar per un delicte d'incendi forestal, si bé no li atribueixen cap intencionalitat malgrat que diumenge va incórrer en algunes contradiccions en prendre-li declaració.

Segons dades del Cos d'Agents Rurals, l'incendi va afectar una superfície total de 1.235 hectàrees, i la major part de la superfície cremada, unes 890 hectàrees, són zones arbrades. Les altres zones afectades són 186 hectàrees de cultius, 127 de matolls, 19 de pastures, 10,4 de terreny urbà i 2,7 de terrenys improductius.

La delegada del Govern a Catalunya, Llanos de Luna, va posar a disposició de la Generalitat els efectius de la Unitat Militar d'Emergències (UME) en cas que es necessités la seva intervenció. Per part seva, la Diputació de Barcelona va destacar que la neteja forestal duta a terme a la zona de Can Maçana va evitar que el foc entrés al Parc de la Muntanya de Montserrat.