Els veïns del Lluçanès van optar ahir per constituir-se en comarca amb un 70,73% de vots a favor un 26,35% en contra en el referèndum que es va celebrar. La consulta, que havia de servir per decidir si el Lluçanès es convertia en la 48a comarca de Catalunya, va registrar una participació de 55,15%. De les 6.810 persones cridades a les urnes, a partir de 16 anys, un total de 3.755 van efectuar el seu vot i era necessari que com a mínim un 35% del cens participés en la consulta. Així mateix, era necessari que el "sí" guanyés en dos terços dels municipis i que això representi la meitat de la població. A més, es va acordar amb el Departament de Governació que si un dels municipis perifèrics optés pel "no", aquest es mantindria com a municipi de les comarques on pertanyia: Osona, el Berguedà o el Bages. En canvi, si aquesta situació es donés amb un municipi de l'interior, la decisió recaurà al Parlament. Dels 13 municipis que estaven cridats a les urnes, cinc van votar en contra de la proposta: Sant Agustí de Lluçanès, Sant Bartomeu del Grau, Sant Boi de Lluçanès, Sant Feliu Sasserra i Santa Maria de Merlès.

Calendari lent

El calendari de constitució de la nova comarca serà més lent que el que va viure el Moianès. De fet la convocatòria electoral del 27-S endarrereix la creació fins que no hi hagi un nou Parlament i el Govern constituïts.

Dia històric

El Lluçanès va viure ahir un dia "històric" segons Isaac Peraire, alcalde de Prats del Lluçanès. Peraire defensava estona abans de saber-se el resultat que "El Lluçanès té set de tenir una eina per ajudar la seva gent". S'emmirallaven en el que fa pocs mesos va viure el Moianès -tot i que el procés de creació seria més lent pel calendari electoral- i de fet l'alcalde de Moià, Dionís Guiteras va visitar ahir Prats per "reviure-ho". En aquesta mateixa línia, la secretària general d'Esquerra Republicana de Catalunya, ERC, Marta Rovira, argumentava que aquest 26-J és el mateix "dret a decidir" que el del 27-S.