La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va opinar ahir que el president de la Generalitat, Artur Mas, fa temps que està en un viatge personal «que no va enlloc», que la seva capacitat de diàleg és cada vegada menor i que és «molt difícil confiar en ell i en la seva paraula». Sáenz de Santamaría es va pronunciar en aquests termes en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres en ser preguntada per si considera «irreconduïble» la posició d'Artur Mas, tal com va revelar el president càntabre, Miguel Ángel Revilla, que li havia transmés el rei Felip VI.

La vicepresidenta del Govern va recalcar que l'Executiu no ha renunciat en cap moment al diàleg, però, per contra, Mas va decidir fa temps «deixar de governar» i llançar-se a una «carrera cap a enlloc», que té «molt més de viatge personal que d'una altra cosa». Un viatge en el qual «ha anat perdent els successius suports», trencant la coalició de CDC i UDC, i que ha causat una «fractura a la seva coalició política i a la societat catalana». «És molt difícil confiar en ell i en la seva paraula», va lamentar Sáenz de Santamaría, per a qui Mas cada vegada es va «incapacitant més» per representar els catalans i que -assenyala- té una capacitat de diàleg menor, no només amb el Govern, sinó amb els integrants de la seva pròpia candidatura. La vicepresidenta també va advertir als ciutadans que no es deixin «arrossegar» pel «doble discurs» amb el qual Mas defensa la independència i al temps intenta captar vots d'indecisos parlant d'una estratègia per negociar.

Dures declaracions de Duran

Per la seva banda, el líder d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, va advertir ahir als independentistes que amb una declaració unilateral l'Estat «ens triturarà» i va dir que no veu la candidatura Junts pel Sí «pilotant un futur tan complex», amb les «contradiccions», a més, que ha atribuït al Govern de CDC. En la seva carta setmanal a la militància, Duran va avisar que «si Catalunya declara unilateralment la seva independència» no serà «mai realment independent» i, a més, l'Estat «no només ens passarà per la pedra, sinó que ens triturarà». «O hi ha algú que de veritat creu que l'Estat es quedarà amb els braços plegats?», va qüestionar Duran, que va afegir: «De veritat que qui vol convertir-se en Estat no és conscient de la força de l'únic Estat avui constituït, que no és un altre que l'espanyol? Sincerament, no els veig pilotant un futur tan complex!».

El democratacristià també va criticar que el Govern central no assumís quan tocava la reforma del finançament autonòmic i ara vulgui «obrir aquest meló» amb una «claríssima voluntat d'emetre missatges electoralistes», a l'hora que va acusar l'Executiu de fer «trampa» amb el mètode de càlcul de les balances fiscals.