El jutge del Vendrell que investiga suposades comissions de la família Sumarroca a l'exalcalde de Torredembarra Daniel Masagué (CiU) va decretar presó preventiva sense fiança per a l'exconseller delegat de la constructora Teyco Jordi Sumarroca, segons fonts pròximes al cas. La resta d'acusats va quedar en llibertat amb càrrecs a exepció de l'assessor fiscal i comptable de Palafrugell Marià Júdez Pi, de la gestoria Asemges, que al tancament d'aquesta edició encara no havia comparegut davant del jutge.

Jordi Sumarroca va ser acompanyat per ingressar a la presó de Tarragona imputat pels delictes de suborn, blanqueig de capitals i contra l'administració pública, segons les esmentades fonts.

Segons van confirmar fonts de la defensa de Jordi Sumarroca, avui mateix presentaran un recurs contra la seva entrada a la presó, ja que veuen la mesura del jutge «desproporcionada», sobretot perquè es fonamenta en el risc de fugida, quan l'empresari porta un any en vigilància policial.

La Guàrdia Civil va detenir dijous l'exconseller delegat de Teyco, el seu oncle Joaquim i la seva cosina Susanna, en una operació contra la corrupció i el blanqueig en la qual s'investiguen suposades comissions de 850.000 euros a empreses de l'exalcalde de Torredembarra.

Hores abans, el jutge va deixar en llibertat amb càrrecs Daniel Masagué, acusat dels delictes de prevaricació, suborn i malversació de fons, entre d'altres.

A la seva sortida del jutjat, Masagué va defensar la seva innocència i va assegurar que no tenia cap inconvenient a donar detalls sobre el cas una vegada que s'aixequi el secret del sumari.

Sobre Susanna Sumarroca i el seu pare Joaquim, vinculats al holding Teyco S.L., que tan sols van respondre a les preguntes dels seus advocats, van quedar en llibertat amb càrrecs pels delictes de blanqueig i suborn.

Les indagacions se centren a saber l'origen dels 1,4 milions d'euros que va cobrar Masagué de la família Sumarroca.

El cas Torredembarra va esclatar el 26 de juny del 2014 amb la detenció de Masagué, a més de les de sis regidors i un empresari local. En aquella ocasió, la policia també va escorcollar llavors Teyco i va imputar Jordi Sumarroca. Les investigacions del cas van començar després de denúncies del PSC i ERC sobre adjudicacions a dit a l'Ajuntament, al qual també acusaven de pagar lloguers molt per sobre dels preus de mercat.

La família Sumarroca, copropietària d'un dels principals grups constructors de Catalunya adjudicataris d'obra pública, ha estat històricament vinculada als Pujol, amb els quals han compartit negocis, amistat i afinitats polítiques des de la creació de Convergència Democràtica (CDC) l'any 1974.

Des d'aleshores, els descendents dels dos patriarques han compartit projectes empresarials, han mantingut vincles en diversos negocis de diferents àmbits i, en alguns casos, han acabat coincidint recentment davant la justícia, imputats per sospites de cobrament de comissions i blanqueig.

De fet, el propi Carles Sumarroca Coixet i el seu fill Carles Sumarroca Claverol estan imputats per l'Audiència Nacional en la causa que investiga el presumpte cobrament de comissions il·lícites per part de Jordi Pujol Ferrusola, primogènit de l'expresident català. Davant del jutge, Carles Sumarroca fill va defensar al novembre de l'any passat que els 132.800 euros pagats a Jordi Pujol Ferrusola obeïen a un treball d'assessoria perquè la constructora Emte -controlada per la seva família- obrís una filial a Mèxic.

Un altre dels vincles entre les dues famílies que investiga la justícia, en el cas anomenat ITV, és la compravenda d'un habitatge d'Oriol Pujol Ferrusola a Urús (Cerdanya) a l'empresa Teyco, operació que l'Agència Tributària sospita que podria emmascarar un suposat blanqueig de capitals.

També Pere Pujol, fill de l'expresident de la Generalitat, ha mantingut vincles empresarials amb els Sumarroca, amb els quals es va associar en la consultoria Entorn.

La família Sumarroca és un dels accionistes de la constructora Comsa Emte, el segon grup espanyol no cotitzat en el sector de les infraestructures i l'enginyeria, una companyia fruit de la fusió el 2009 de la constructora Comsa, vinculada a la família Miarnau, i a l'enginyeria Emte, dels Sumarroca.