Els partits de l'esquerra en l'oposició van acusar a la majoria parlamentària que recolza al govern català, CiU i ERC, d'haver obstaculitzat la tramitació de la ILP que proposa una renda garantida de ciutadania perquè no sigui aprovada en aquesta legislatura.

En una roda de premsa conjunta, Laia Ortiz (Bcomú), Quim Arrufat (CUP), Joan Mena (EUiA), Joan Herrera (ICV), Albano Dante (Podem), Núria Parlon (PSC) i Josep Bel (Procès Constituyent) es van comprometre que aquesta proposta de llei sigui la primera que tramiti el Parlament en iniciar-se la pròxima legislatura.

Els representants de la Comissió Promotora de la Renda Garantida de Ciutadania van denunciar que «les maniobres dilatòries de la majoria parlamentària al servei del govern de la Generalitat han aconseguit el seu propòsit d'impedir que s'aprovés la proposta de llei abans de finalitzar la present legislatura». La presentació d'esmenes per CiU, ERC, PSC, Ciutadans i PP, diferents entre ells i allunyades de la proposta de llei tampoc ha facilitat, segons els promotors, un dictamen majoritari en la ponència i la seva presentació davant el Ple per a la seva votació. En qualsevol cas, van explicar que la proposta de llei no decau i prosseguirà la seva tramitació al Parlament resultant de les eleccions del 27-S. «La flama segueix viva i es reforçarà després de les eleccions del 27-S», han assegurat els promotors de la Iniciativa Legislativa Popular, que està emparada per més de 121.000 firmes, més del doble de la necessàries.

D'altra banda, el ple del Parlament va aprovar ahir per unanimitat la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que conté mesures per afrontar l'emergència en matèria d'habitatge i pobresa energètica, com ara el «lloguer social» i el reallotjament de persones desnonades.

La ILP, que ja havia superat fa dues setmanes el debat a la totalitat i ha estat tramitada pel «procediment d'urgència», va ser ahir aprovada definitivament amb els vots favorables de tots els grups de la cambra, és a dir, per unanimitat.