La Guàrdia Civil va detenir ahir l'exconseller delegat de Teyco Jordi Sumarroca, el seu oncle Joaquim i a la seva cosina Sussanna, en una operació contra la corrupció i el blanqueig en la qual s'investiguen suposades comissions de 850.000 euros a empreses de l'exalcalde de Torredembarra Daniel Masagué.

Segons fonts pròximes al cas, els tres membres de la família Sumarroca, així com el mateix Daniel Masagué i un assessor fiscal de Palafrugell, que també han estat detinguts, passaran la nit en la comandància de la Guàrdia Civil de Tarragona, on avui està previst que se'ls prengui declaració.

En una peça separada del «cas Efial», que continua sota el secret de sumari, el titular del jutjat d'instrucció número 1 del Vendrell investiga els pagaments que Teyco va fer a dues societats de Masagué -una dedicada a la brioixeria i una altra immobiliària- per un valor almenys de 850.000 euros, encara que la xifra final podria acabar sent superior al milió d'euros.

La Fiscalia Anticorrupció analitzarà la documentació intervinguda en els vuits registres practicats al llarg del dia d'avui per descobrir si aquests pagaments constitueixen comissions il·lícites a canvi de l'adjudicació a Teyco d'adjudicacions municipals, que estan sota sospita.

La investigació, pels delictes contra l'Administració pública, blanqueig de capitals i organització criminal, es va iniciar arran de l'adjudicació a Teyco de l'aparcament de Filadoras a Torredembarra, quan aquesta localitat tarragonina estava governada per Masagué, llavors de CDC, encara que es va donar de baixa del partit arran de la seva imputació pel «cas Efial».

En un comunicat, Teyco va defensar la legalitat dels seus contractes amb Masagué, al sostenir que no són ni un intercanvi de favors ni comissions, i ha considerat desproporcionada la detenció dels tres Sumarroca.

«La relació professional amb Masagué es va mantenir estrictament al marge de la seva activitat com a alcalde, no tractant-se ni d'un intercanvi de favors, ni de cap tipus de comissió, com s'ha vingut especulant», va subratllar la companyia.

Segons la constructora, l'única obra realitzada per Teyco a Torredembarra va ser l'aparcament Filadoras, licitat el 2009 en concurs públic. Aquest projecte va tenir un sobrecost de 600.000 euros, ja que va passar dels 2,2 milions de licitació als 2,8 milions de cost final, a causa del desviament en partides que no apareixien en el projecte inicial i a variacions en els mesuraments.

En total, la Guàrdia Civil va practicar vuit escorcolls -que encara estan oberts-, en cinc domicilis dels arrestats, en dues societats -entre les quals la seu de Teyco a Barcelona, que ja va ser registrada l'any passat- i en un despatx professional, a la recerca de documentació que acrediti aquests suposats pagaments, segons les mateixes fonts.

A més, també s'han remès requeriments a dues entitats bancàries, per recollir informació sobre el moviment de capital sospitós.

Jordi Sumarroca, que va ser detingut a primera hora del matí al seu pis de Barcelona, estava imputat des de juny del 2014 per la seva presumpta relació amb el cas Efial de suposada corrupció a l'Ajuntament de Torredembarra, pel que ja van ser detinguts el 26 de juny de l'any passat el llavors alcalde Daniel Masagué i sis regidors.

Vinculats a la família Pujol

La família Sumarroca, copropietària d'un dels principals grups constructors de Catalunya adjudicataris d'obra pública, ha estat històricament vinculada als Pujol, amb els quals han compartit negocis, amistat i afinitats polítiques des de la creació de Convergència Democràtica (CDC). De fet, el patriarca de la família, Carles Sumarroca, va ser al costat de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, amb qui l'uneix una estreta amistat, un dels fundadors de CDC el 1974.

Des d'aleshores, els descendents dels dos patriarques han compartit projectes empresarials, han mantingut vincles en diversos negocis de diferents àmbits i, en alguns casos, han acabat coincidint recentment davant la justícia, imputats per sospites de cobrament de comissions i blanqueig.

El mateix Carles Sumarroca Coixet i el seu fill Carles Sumarroca Claverol estan imputats per l'Audiència Nacional en la causa que investiga el presumpte cobrament de comissions il·lícites per part de Jordi Pujol Ferrusola, primogènit de l'expresident català.

Davant del jutge, Carles Sumarroca fill va defensar el novembre de l'any passat que els 132.800 euros pagats a Jordi Pujol Ferrusola obeïen a un treball d'assessoria perquè la constructora Emte -controlada per la seva família- obrís una filial a Mèxic.