L'últim ple del Parlament de la legislatura en forma de sessió de control al Govern va ser d'alt voltatge pel seu marcat caràcter preelectoral. La data del 27 de setembre per a les eleccions catalanes va sobrevolar en tot moment en l'hemicicle català, amb acusacions i retrets entre els grups de l'oposició (PSC, PPC i Ciutadans) i el president català, Artur Mas, que va voler «donar la cara» malgrat anar de número quatre a la llista conjunta independentista Junts pel Sí.

Mas va fer un balanç «raonablement positiu» dels últims gairebé 5 anys del seus governs davant les crítiques de PSC, PPC, ICV-EUiA i C's, que van carregar contra la seva gestió i el van acusar d'amagar-se tenint en compte que no encapçalarà la llista conjunta independentista. Un dels encaraments més durs el va viure amb el líder de C's, Albert Rivera, a qui Mas va qualificar d'«ignorant».

Rivera va considerar que el balanç dels últims 5 anys del Govern és «netament negatiu», tot afegint que es tanca un mandat «nefast» amb un deute públic més alt, unes llistes d'espera més llargues i un índex d'atur més alt que els dels últims anys. «M'alegro que puguem anar a votar, desitjo que vostè marxi i tinguem un govern per a tots els catalans», va afegir el líder de Ciutadans.

Davant d'aquesta valoració, el president de la Generalitat va desitjar «de tot cor» que Rivera no tingui responsabilitats al Govern d'Espanya perquè «amb el grau d'ignorància que demostra és preocupant que aspiri a tenir responsabilitats». I Mas li va rebatre que hi ha menys atur ara que al juny del 2010, que les llistes d'espera són les mateixes però amb un temps de mitjana més baix i que s'estan creant moltes més empreses, entre d'altres qüestions.

L'adjectiu utilitzat pel president de la Generalitat va provocar la protesta de la portaveu de C's al Parlament, Inés Arrimadas, que va considerar que Mas havia insultat Rivera. Una queixa que no va ser acceptada per la presidenta del Parlament, Núria de Gispert.

Al seu torn de paraula, el president d'ICV-EUiA al Parlament, Joan Herrera, va retreure al Govern que el balanç en l'àmbit del procés nacional sigui que «cada vegada és més petit» i el va felicitar irònicament per aspirar a ser candidat a la presidència de la Generalitat sense ser cap de llista. «Em trec el barret, té molt mèrit el que ha aconseguit», va afirmar.

Campanya d'amnèsia

Segons Herrera, amb aquesta estratègia es pretén una campanya d'amnèsia en què no es parli ni de la gestió del govern d'aquests últims anys ni de corrupció. Davant d'aquesta situació, va assegurar que ICV-EUIA no es quedarà de braços plegats i faran balanç.

La referència a l'àmbit nacional va propiciar que, en el torn de rèplica, Mas negués que en el moment de tornar a posar les urnes es digui que el sobiranisme està més prim. «I si és així no serà perquè vostès hagin pres decisions que els allunyen de la majoria, i això ho demostra la seva preocupació per la llista. Miri si hi ha majories sòlides que apleguen gent molt diversa, transversal i plural», va replicar el president català, per després concloure que el sobiranisme no s'està fent més prim sinó més ample, retreient a ICV-EUiA que passin per un altre carril encara que la pista es faci més ampla.

Al seu torn, la presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, va retreure a Mas un «fracàs rotund» de la seva gestió i va posar com a exemple que hi ha més ocupació gràcies a les reformes del Govern espanyol i al dinamisme de la societat catalana, que l'Executiu català ha pujat impostos, ha paralitzat infraestructures, no ha fet polítiques socials i que hi ha més pobres i menys prestacions per a les escoles bressol. Però Sánchez-Camacho va posar l'accent en criticar que Mas digui que votar la candidatura conjunta independentista és votar a favor de Catalunya, i el contrari significa un vot en contra. Una expressió que la presidenta del PPC va considerar «absolutament antidemocràtica», concloent que Catalunya no es mereix un «president antidemocràtic ni el pitjor president de la història de Catalunya».

Mas va negar que posar les urnes sigui ser antidemocràtic i que atribueixi una llista a Catalunya. «El que he dit és que si es vota aquesta llista la nostra opció per a Catalunya és la que tirarà endavant, no és legítim això en democràcia?», va preguntar, per després repreguntar al PPC si algun dia seuran a una taula com «gent normal i civilitzada» o continuaran fent el «hooligan» con fins ara.

El líder del PSC,?Miquel Iceta, va carregar contra Mas per demanar a altres persones que posin la cara per ell i va considerar que aquesta opció «rebaixa el paper de la presidència de la Generalitat». «No ho haguessin fet mai Tarradelles, Pujol, Maragall o Montillla», va dir.