La missa que se celebra amb motiu de la festa major de la ciutat de Barcelona ha quedat fora del programa oficial de les festes de la Mercè per decissió de l'alcaldessa Ada Colau.

«La missa se celebrarà igualment, ja que l'ajuntament respecta la pluralitat i la riquesa del teixit de la ciutat», segons va explicar Colau en l'acte de presentació del programa d'aquesta edició. L'única diferència de la present edició serà que, per primera vegada, cap membre del consistori acudirà en representació institucional, només a títol privat si així ho desitgen.

En les primeres festes de la Mercè d'Ada Colau al comandament de l'ajuntament, ha considerat que és una oportunitat d'«actualitzar i modernitzar l'Ajuntament de Barcelona».

La mesura s'ha pres «en compliment de l'ordenament jurídic de la Constitució que marca l'aconfessionalitat de les institucions», ja que, «per principi democràtic, cal separar la pràctica religiosa que pertany a l'àmbit privat de les pràctiques institucionals», va argumentar. La decisió respon, segons el seu parer, a les peticions de «moltes entitats i persones que feia anys que reclamaven laïcitat» al consistori, va al·legar. El pregoner de les festes serà l'humorista, Andreu Buenafuente.