Una trentena de cirurgians van cobrar, presumptament, comissions de fins al 30% del preu de les pròtesis vertebrals, de maluc i genoll de la marca Traiber, investigada pel jutjat número 3 de Reus per subministrar implants en mal estat i sense els permisos en regla.

La documentació intervinguda per la Guàrdia Civil mostra el costum de cirurgians ortopèdics de demanar i acceptar comissions, a les quals anomenen «royalties». Les fitxes comercials intervingudes recullen múltiples detalls, entre els quals destaca la frase d'un cap de servei d'un gran hospital públic català en una reunió celebrada el 2012: «Com que amb vosaltres no hi ha prou 'entesa i col·laboració', comprem una altra empresa».

També afegeix que «una sola persona decidirà les compres de diversos hospitals, tenint en compte la millor oferta de preu i també en regals».

Als pacients procedents de mútues els cobraven 400 euros (14% sobre el valor mitjà facturat).

Si el pacient anava per privat, s'aplicava entre un 22% per a operacions de fins a 4.999 euros i un 25% per a les superiors a 5.600 euros. També s'oferia als cirurgians facturar els «royalties» com treballs d'assessoria per declarar-los a Hisenda, segons un extreballador de la companyia, encara que en els registres no es va trobar cap d'aquests treballs.

En la documentació intervinguda per la Guàrdia Civil consten pagaments de 1.500 euros per a cada metge, uns mitjançant «assessories» i d'altres a trevés de regals consistents en viatges.

Les fitxes també van revelar una competència ferotge entre els fabricants de pròtesis per vendre els seus productes, amb apunts com «Fer superoferta de col·laboració: posa unes 80 pròtesis l'any».