Mariano Rajoy va avisar que el Govern està «preparat» i no permetrà que després de les eleccions catalanes del 27-S hi hagi un «atac frontal a la llei» i a les «normes de convivència». «El Govern està preparat per a qualsevol problema que alguns puguin generar en el futur. No hi haurà independència de Catalunya», va advertir Rajoy després de la cimera bilateral amb Algèria en ser preguntat per la possibilitat que es produeixi una declaració unilateral després de les catalanes.

Unes eleccions que, va advertir, són «autonòmiques» i per tant «no es privarà cap espanyol del seu dret a decidir sobre el que vol ser el seu país».

Un dia després de la presentació de la llista conjunta sobiranista, Rajoy va insistir a dir-li a tots els catalans que «estiguin tranquils» perquè «no perdran mai la seva condició de catalans, espanyols i europeus», ja que «la sobirania nacional no es trencarà i no hi haurà independència de Catalunya».

Per això, va destacar que el Govern no permetrà, «perquè és la seva obligació», que després de la cita amb les urnes a Catalunya es produeixin «declaracions posteriors» que suposin un «atac frontal a la llei» i a les normes de convivència, fet que «no té precedents a països democràtics».

Rajoy va assenyalar que «no hi ha cap xoc de trens» per les posicions enfrontades en aquest assumpte. «Xoc de trens no, aplicació de la llei», va postil·lar el president del Govern, per a qui «tot és possible dins de la llei i res és possible fora de la llei».

En aquest sentit, va assenyalar que fora de la llei es produeix la «liquidació de les normes de confiança, la ruptura de les regles del joc». «Si en un país cadascú fes el que considerés oportú i convenient saltant-se la llei» es produiria una situació «veritablement grotesca», va afegir.

A més, Rajoy va advertir al president de la Generalitat, Artur Mas, que pot convocar eleccions, però «no pot trencar la llei ni la Constitució d'una democràcia avançada com és l'espanyola».

Un futur a la UE

El president del Govern va assegurar que lamenta la «irresponsabilitat d'alguns» per prendre aquestes decisions «impròpies» per a un territori, el de Catalunya, que té «un futur que està a la Unió Europea» i «no fora d'ella».

A preguntes dels periodistes, Rajoy no va voler contestar si avalaria un front de partits contra el sobiranisme català, i davant la possibilitat que Podem formés part del mateix, va recordar que la formació que lidera Pablo Iglesias s'ha manifestat sempre a favor del «dret a decidir tal com l'entenen alguns».

Podem, va recordar, defensa també «que una part d'Espanya decideixi sobre el futur de tot Espanya». «Jo aquí no hi estic, ni jo ni la immensa majoria dels espanyols», va afegir. I va reiterar que «el que sigui Espanya ho han de decidir el conjunt dels espanyols», perquè així ho diu la Constitució i aquest és el principi de sobirania nacional.