El líder del PSOE, Pedro Sánchez, va advertir que les eleccions catalanes anunciades per al 27-S causaran «frustració» i «fractura social» i va estendre la mà al nacionalisme moderat després de demanar que no es caigui en la «trampa» d'Artur Mas de situar en un mateix bàndol els contraris a la seva llista. Davant el full de ruta de la candidatura Junts pel Sí, formada per CDC, ERC i entitats sobiranistes, Sánchez va asseverar que no permetrà «cap desafiament a la legalitat», però que el PSOE no enfocarà el problema «des de la confrontació» i la «tensió», sinó des del «diàleg i el consens».

El líder del PSOE va participar en el dinar informatiu Barcelona Tribuna, al qual van acudir el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, i representants d'altres partits, com el coordinador general de CDC, Josep Rull, o l'exvicepresidenta catalana Joana Ortega (UDC).

Sánchez va destacar que és «important no caure en aquest parany que pretenen Mas i la llista unitària» de situar tots els que estan en contra de la seva candidatura en el mateix bloc, el del «no» a la independència, inclosos PSOE i PP, quan, va assenyalar, «no té res a veure» ell mateix amb el president del Govern, Mariano Rajoy, ni Miquel Iceta amb la líder dels populars catalans, Alícia Sánchez-Camacho.

«Nego la major, aquesta llista unitària intenta reduir el debat a Catalunya el 27-S a un "sí" o un "no" i no és així, és un error en el diagnòstic identificar el sistema democràtic espanyol amb el PP», va dir.

Sánchez va avançar que si té l'oportunitat de governar, demanarà que s'incorporin els «nacionalistes moderats» a la «governabilitat i governança» d'Espanya. En aquest sentit, va animar a aplicar l'«exemple basc» de col·laboració entre socialistes i el PNB i va destacar que és «bo que el nacionalisme moderat participi de la governabilitat» d'Espanya.

El líder del PSOE va apel·lar a no «deixar-se enganyar» pels discursos de l'independentisme sobre el poder central, perquè «el sistema democràtic espanyol no és el govern del PP», i a més el PSOE, va recordar, està disposat a «modernitzar» Espanya.

Aposta pel federalisme

Preguntat sobre si acceptarà un referèndum per a Catalunya si un dia governa, Sánchez va reiterar la seva aposta pel federalisme, que té l'avantatge que «no està vinculat a cap ideologia» i pot ser acceptat per «conservadors, liberals, socialistes, fins i tot per nacionalismes no excloents i no ancorats en plantejar la independència a qualsevol preu».

Per contra, el líder del PSOE va advertir que en les eleccions del 27-S els independentistes podrien portar a la «fractura social i política» i a «incrementar la frustració» a Catalunya, en pretendre seguir amb el procés sobiranista amb només la majoria absoluta del Parlament. Sobre la seva relació amb Artur Mas, va dir que és «correcta» però «freda per la deriva independentista que manté».