La vicepresidenta del Govern català, Neus Munté, va afirmar que l'Executiu català «seguirà saltant els obstacles» que posi l'Estat davant el procés sobiranista, però sempre «des del marc legal», i va rebutjar fixar un percentatge de suport el 27-S per poder iniciar un procés d'independència. En la roda de premsa posterior a la reunió del Govern català, Munté es va referir al compromís exposat dilluns pels promotors de la candidatura Junts pel Sí (CDC, ERC i entitats sobiranistes) de declarar la independència de tota manera encara que hi hagi un bloqueig de les institucions catalanes per part de l'Estat.

«El Govern -va explicar la vicepresidenta i portaveu- valora molt positivament la presentació de l'acord i de la candidatura, per la coincidència de plantejaments que té, i també perquè creiem que la independència és el millor instrument per aconseguir els objectius col·lectius». Dit això, va matisar, l'actual Govern seguirà centrat en la seva tasca i treballarà al marge dels plantejaments de les diverses candidatures que es formin amb vista a les catalanes del 27-S.

Sobre les reaccions que ja s'han produït contra aquest full de ruta, i especialment les procedents del Govern central, Munté va indicar que «els obstacles els hem trobat des del primer moment» i que «el que fa i seguirà fent» l'Executiu català és «saltar-los» i «seguir avançant». Segons Munté, des del Govern català «no ens saltem la llei, actuem dins de la legalitat».

«També seguim rebent amenaces -va afegir-, però el Govern té la ferma convicció que fa el que li toca», va destacar abans de posar com a exemple concret d'«amenaces» la querella interposada contra el president, Artur Mas, i dos conselleres.

Sobre la possibilitat que persones independents molt conegudes com l'exentrenador del FC Barcelona Josep Guardiola figurin a la llista de Junts pel Sí, va afirmar que per al Govern «és molt important poder comptar amb els principals actius d'aquest país, persones que fan un pas endavant per comprometre's en un moment tan important».

A la pregunta de a partir de quin percentatge de vot a les eleccions del 27-S el Govern considera que es guanyen unes eleccions concebudes en clau plebiscitària, Munté va apuntat que «no fixarem cap percentatge, cal aconseguir una majoria suficient i incontestable perquè puguin ser llegida en clau plebiscitària també des d'altres països».

Per part seva, el cap de llista de Junts pel Sí, Raül Romeva, va descartar quedar-se com a diputat al Parlament si perden les eleccions del 27 de setembre, perquè va assenyalar que aquesta candidatura «excepcional» no està plantejada per anar «com a tal» a l'oposició si surt derrotada a les urnes. «Si no hi ha una majoria, jo no estaré al Parlament», va assegurar Romeva en una entrevista a TV3.

«O caixa o faixa»

L'exeurodiputat va apuntar que «no té sentit plantejar» aquesta candidatura com «una llista que hauria d'anar a l'oposició com a tal» perquè es tracta d'un aposta al «tot o res, o caixa o faixa», va sentenciar. «No és una llista normal des del punt de vista que et quedes a l'oposició i ja està», va asenyalar Romeva, que no va aclarir, en tot cas, quants membres de la candidatura eludirien prendre l'acta de diputat en cas de derrota.

Preguntat pels seus plans en el procés sobiranista si l'Estat intervingués l'autonomia de Catalunya, va dir que seguiran «endavant amb la força que dóna la legitimitat del poble i de la democràcia».