Junts pel Sí, la candidatura conjunta independentista avalada per CDC, ERC i les entitats independentistes, va presentar el full de ruta amb el que es presentarà a les eleccions del 27-S i amb el que vol crear l'estat català. Finalment, i després d'haver-se especulat en les darreres setmanes sobre els terminis que marcaria, el document fixa en 18 mesos el període màxim des de les eleccions fins a la celebració d'uns comicis «constituents», però no concreta quins són els terminis per determinar la «desconnexió» de l'Estat i aprovar la llei de «transitorietat jurídica». El full de ruta culmina amb un referèndum sobre la nova constitució i no planteja una consulta sobre la independència.

La primera part del document que van presentar els cinc primers noms de la candidatura -Raül Romeva, Carme Forcadell, Muriel Casals, Artur Mas i Oriol Junqueras- dedica una part important al «procés cap a la creació d'un estat independent», és a dir, els passos a seguir des del 27-S fins a la completa independència, en cas que Junts pel sí guanyi les eleccions i pugui portar a terme els seus plans.

Aquesta planificació parteix de la hipòtesi que els ciutadans «escullin una majoria de diputats a favor de la independència». Si això passa, «s'iniciarà un procés cap a la creació d'un estat independent». Quan quedi constituït el Parlament, el full de ruta preveu «aprovar una declaració solemne en la qual es proclamarà que, tenint en compte el mandat rebut de la ciutadania, s'inicia el procés d'independència», tot posant en coneixement de l'Estat, d'Europa i de les autoritats internacionals l'inici d'aquest procés.

Estructures d'Estat

El document diu també que «immediatament després de la declaració» començaria el procés de participació ciutadana per a l'elaboració de la Constitució de Catalunya, una fase «gestionada per la societat civil i encara no regulada jurídicament». Mentre, la Generalitat i el Govern es dedicaran a la «posada en funcionament d'estructures del nou estat».

Després d'aquesta fase, estableix el full de ruta, «es procedirà a la proclamació de la independència, que suposarà la desconnexió respecte de l'ordenament jurídic espanyol vigent». «Immediatament després de la proclamació, el Parlament aprovarà la Llei de transitorietat jurídica, que ha de regular de manera provisional els elements estructurals del nou estat i les clàusules adreçades a garantir la completesa de l'ordenament jurídic i la continuïtat i successió ordenada d'Administracions»

El cap de la llista Junts pel sí, Raül Romeva, va afirmar que van «a totes» i que després del 27-S «no hi haurà marxa enrere» per iniciar de manera immediata la independència, ni tan sols en el cas que l'Estat bloquegi les institucions i autogovern catalans.

El president de la Generalitat i de CDC, Artur Mas, va destacar que estan «preparats» per «fer-ho i fer-ho bé» i que tindran «un programa i govern comú» per escriure «bones pàgines» per al futur de Catalunya.