El president de la Generalitat i de CDC, Artur Mas, i el lider d'ERC, Oriol Junqueras, han obert el primer acte de la candidatura independentista conjunta avalada pels seus partits i les entitats sobiranistes, aprofitat per presentar el programa que han acordat per intentar aconseguir la independència de Catalunya. En dos breus discursos que han precedit als de Muriel Casals, Carme Forcadell i Raül Romeva -números 3, 2 i 1 de la candidatura-, Mas ha remarcat que aquesta llista mostra que Catalunya "està preparada" per a independitzar-se i per "fer-ho bé, i Junqueras ha destacat el caràcter "cívic" de la llista. Els conceptes "d'unitat" i "excepcionalitat" també han estat invocats pels dos líders.

Artur Mas i Oriol Junqueras han estat els encarregats d'intervenir a l'inici de l'acte de Junts pel Sí, en qualitat de número quatre i cinc, respectivament, de la candidatura. El líder de CDC i president de la Generalitat ha començat assegurant que la llista i el 27-S són la mostra que "posarem les urnes sempre que calgui perquè decideixi la gent". "La decisió la pren la gent, les persones, totes les que vagin a votar. I des d'aquí les convidem a prendre consciència de la importància de la votació del 27-S, que volem que sigui un plebiscit de la constitució d'un estat per a Catalunya", ha sentenciat Mas.

Posant en valor el full de ruta acordat i els treballs previs fets amb les entitats i des del Consell Assessor per a la Transició Nacional, Mas ha volgut ser contundent a l'hora de refermar la seva voluntat per fer de Catalunya un estat independent. "Estem preparats per fer-ho i per fer-ho bé. Ens hem preparat durant mesos, durant alguns anys. Hem aplegats voluntats, ens hem unit, tindrem un programa i un Govern comú i escriurem pagines bones de la història del país, pel futur i present de tots els catalans", ha conclòs.

Per la seva part, Junqueras ha remarcat "l'acord excepcional" que suposa la candidatura i el full de ruta acordat, tot afegint que respon al "moment i els reptes excepcionals que tenim". El president d'ERC també ha comentat, en un breu discurs, que per a ell "la independència no és només una qüestió de dret, també ho és de necessitat, de respondre a les demandes dels ciutadans".

De la llista conjunta, Junqueras ha remarcat que ha nascut de "la voluntat de construir una candidatura que té molt de cívic, una candidatura cívica, per fer un país nou que garanteixi les millors serveis socials, hospitals, escoles, el millor de cadascú".