El secretari general d'UDC, Ramon Espadaler, va erigir ahir UDC com l'única força "habilitada" per practicar el diàleg amb el pròxim Govern central, una actitud que creu que CDC ha "abandonat" per abraçar la "unilateralitat" en el procés sobiranista.

Espadaler va intervenir ahir en la Convenció Programàtica Estratègica d'UDC a Caldes de Malavella, en la qual es debaten els eixos d'un programa electoral per als comicis del 27-S que, segons el dirigent democratacristià, contindrà mesures amb prisma de "govern", perquè aquestes "es podran complir".

El número dos d'UDC va assenyalar que el seu exsoci de federació, CDC, s'ha "oblidat" del diàleg com camí per a la solució del conflicte per l'encaix de Catalunya amb la resta d'Espanya i l'ha "abandonat per anar cap a la unilateralitat", mentre que ERC "mai no ha cregut" en aquesta via.

El democratacristià va distanciar a UDC de les forces de "fàcil populisme" que fan promeses que, segons el seu parer, no es podran complir, perquè Unió, ha dit, és un partit "realista".

"Hem de tenir el coratge d'allunyar-nos de populismes que potser ompliran les urnes, però portaran a una sensació de fracàs l'endemà -de les eleccions-", va remarcar Espadaler.

Va assegurar en aquest sentit que no prometran res que els "ajudi a guanyar un vot el 27-S" si saben que no ho podran fer efectiu el dia 28, perquè des de la política "no es pot portar al país a la desesperança i a la frustració", va advertir.

Espadaler, que està a l'espera que es confirmi que serà cap de llista del partit per al 27-S, va indica que el programa electoral tindrà objectius realitzables, perquè estarà pensat en clau de governar: "Ens sentim i som opció de govern", va assenyalar.

Rull: "l'Estat,disposat a tot"

Per la seva part, el coordinador general de CDC, Josep Rull, i fins fa pocs dies socis de la UDC, va retreure als democristians que no els considerin com a catalanistes moderats. "El catalanisme integrador el representa CDC, que és un partit moderat, que defensa el diàleg i el pactisme... i el més sensat avui és donar un pas endavant", va assegurar el dirigent convergent.

Rull, en declaracions a Catalunya Informació va fer una crida a ser "forts" perquè està convençut que l'Estat "està disposat a utilitzar tots els mitjans per abatre el procés" independentista català.

Va defensar la candidatura unitària independentista pactada entre CDC i ERC amb les entitats sobiranistes: "La llista és com la via catalana, gent que pensa diferent som capaços de donar-nos les mans per guanyar el referèndum del 27-S".

Preguntat per les últimes afirmacions que provenen del Govern, el número dos de CDC ha dit que "l'Estat espanyol està disposat a utilitzar tots els mitjans per abatre el procés. Ens ho podem esperar tot -ha afegit- haurem de ser forts".

"L'Estat espanyol està a anys llum dels països democràtics i moderns com va ocórrer al Regne Unit amb Escòcia o Canadà amb el Quebec", va dir Rull, en al·lusió als referèndums pactats que va haver en els dos països.