La mitjana d'anys en el càrrec dels diputats al Parlament és de 6,8 però n'hi ha 44 que ja porten més de 4 legislatures, segons apunta un estudi de la revista d'anàlisi política Finestra d'Oportunitat publicat aquesta setmana. L'informe conclou que "la limitació de mandats és una millora de la qualitat democràtica" que "permetria acabar amb rèmores" que porten més de 4 legislatures. Al Parlament hi ha 31 diputats que porten més de 4 legislatures, 7 que en porten 5, 5 en porten 6 i 1 en porta 8. L'informe apunta que "gairebé la meitat dels diputats posseeixen altres càrrecs públics" i que la mitjana d'anys en la política com a activitat principal és de 16,4 anys, una confirmació de "la tendència d'empoltroniment polític".

Pel que fa als diputats que fa més temps que són a l'hemicicle destaca el cas de la popular Dolors Montserrat, que va entrar el 1988 i fa vuit legislatures que és al Parlament -27 anys. També s'assenyalen els casos dels socialistes Miquel Iceta i Jordi Terrades, que fa 16 anys que ocupen el càrrec, o els dels convergents Meritxell Borràs i Josep Rull i el popular Rafael Luna, tots tres amb vint anys al càrrec.

Els diputats de la CUP són els que estan menys temps als escons, amb una mitjana de 2,7 anys, tot i que el partit és nou aquesta legislatura. De totes maneres, els tres parlamentaris de la formació que lidera David Fernàndez compliran amb els estatuts del partit i no es tornaran a presentar als comicis. Seguint la CUP hi ha ERC, amb 4,2 anys, i Ciutadans, amb 4,8.

Pel que fa a la limitació de mandats, l'estudi indica que "no afectaria en general" perquè només "serviria per acabar amb rèmores com Marina Geli -que fa més de 13 anys que és al Parlament- o Dolors Montserrat", de les quals assenyala que "han fet del seu escó el seu propi modus vivendi". Com a proposta de renovació política, Finestra d'Oportunitat apunta la limitació de mandats al capdavant de les cúpules dels partits i incrementar la presència d'independents "reals" a les llistes.

Dels diputats que compaginen el seu escó amb altres càrrecs públics, un 82% ho fa al món local, com el líder d'ERC, Oriol Junqueras, que és també alcalde a Sant Vicenç dels Horts. A banda, el 69% ha tingut altres càrrecs públics al passat.

La mitjana d'edat dels 135 diputats és de 47,6 anys. El més jove és el popular José Antonio Coto, que té 29 anys, i la més gran és la convergent Maria Glòria Renom, que en té 68. A l'hemicicle hi ha 78 homes (58%) i 57 dones (42%).

Pel que fa als estudis, el 84% dels diputats en tenen d'universitaris i de complementaris. En aquest sentit, l'informe apunta que els parlamentaris amb estudis primaris o sense estudis especificats "presenten una mitjana d'anys en el càrrec i en la política activa per sota de la mitjana en general" però que, per contra, els diputats amb estudis secundaris estan per sobre de la mitjana en els dos casos i són més propensos a allargar-se en el càrrec.

Una explicació de l'estudi per a aquesta tendència és que sense tenir una preparació universitària no poden accedir a una feina de més qualitat amb un salari per damunt del que tenen com a diputats.