El Rei va rebre ahir el president de la Generalitat, Artur Mas, que va precisar somrient que anava al Palau de la Zarzuela "en to de pau" abans de trobar-se amb el rei Felip en una reunió que va durar una hora i vint minuts i en què va tenir ocasió d'exposar-li els seus plans sobiranistes. Mas, que va arribar a la Zarzuela uns quinze minuts abans de migdia, l'hora a la qual havia estat citat, es va mostrar molt somrient davant els nombrosos informadors presents al Saló d'Audiències i, mentre posava al costat del Rei per als mitjans gràfics, va dirigir algunes paraules en to distès al rei Felip, que atenia els seus comentaris amb gestos amables però seriosos.

Abans que el monarca entrés a la sala i, amb gest també seriós, estrenyés cordialment la mà del seu convidat, Mas va saludar la premsa i, davant el comentari d'una informadora, va recordar que "feia temps" que no anava a la Zarzuela, després de la qual cosa la periodista li va preguntar si es veia d'aquí a poc com a cap d'Estat en visita oficial. Mas va obrir llavors els braços en un gest que indicava clarament que no contestaria, reforçat amb la coneguda expressió en anglès "No comment", i va afegir somrient: "Vinc en to de pau", mentre un ajudant de camp anunciava ja l'entrada del Rei al Saló d'Audiències. Després del posat davant els mitjans gràfics, durant el qual els somriures de Mas contrastaven amb el gest seriós del Rei, tots dos es van cedir el pas mútuament per accedir al despatx, si bé el rei Felip va insistir que fos el president de la Generalitat qui el precedís, com fan habitualment els seus convidats, i el cap del govern català va acceptar entrar en primer lloc.

Sense declaracions

Un portaveu de la Generalitat present al saló d'audiències va confirmar que Mas no faria declaracions sobre el contingut de l'entrevista i va precisar que, en contra d'allò anunciat inicialment per un error del qual es va responsabilitzar personalment, el Govern tampoc no emetria cap comunicat sobre la reunió. A l'audiència, el president català va tenir oportunitat d'abordar amb el Rei assumptes de l'actualitat del procés sobiranista com la querella de la Fiscalia contra ell per la consulta del 9-N o la llista independentista unitària per al 27-S que van acordar CDC i ERC amb l'aval d'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI).

Amb prou feines tres dies abans d'aquesta reunió amb Felip VI s'ha fet públic que l'exeurodiputat d'ICV Raül Romeva serà qui encapçali la llista a la circumscripció de Barcelona i que Mas ocuparà la quarta posició, encara que mantindria la presidència de la Generalitat si aquesta candidatura guanyés les eleccions. A més, el pacte entre CDC i ERC estableix que el Govern que es constituís després d'una eventual victòria de la llista unitària podria proclamar la independència de Catalunya a partir del sisè mes després dels comicis de setembre. El cap de l'executiu català, novè president autonòmic rebut en audiència per Felip VI, va anar per última vegada a la Zarzuela el 31 de gener del 2013 per trobar-se amb el rei Joan Carles, una reunió sobre la qual va parlar aquell mateix dia quan va tornar a Barcelona per precisar que li havia volgut donar al monarca un "senyal clar de la voluntat de diàleg i d'entesa".

El rei Felip i Mas van coincidir per última vegada el 25 de juny amb motiu de la cerimònia de lliurament de premis de la Fundació Princesa de Girona (FPdGi), en què el Rei va animar els "ciutadans de Catalunya i de tot Espanya" a avançar junts, amb "serenitat i determinació" i "malgrat les dificultats", pel camí de la "unitat" i l'"objectiu comú" de construir una societat millor. Des de la seva proclamació, Felip VI ha visitat Catalunya en onze ocasions, la primera d'aquestes una setmana després de la seva arribada a la Direcció de l'Estat, també per presidir els premis de l'FPdGi, i aquell dia va pronunciar un extens discurs en el qual va expressar la seva voluntat de fer encara més present la Corona en aquesta Comunitat per transmetre "missatges de respecte, entesa i convivència".

El missatge

La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va assegurar que qualsevol mesura que adopti la Generalitat que pugui ser contrària a la Constitució i no respecti les lleis s'examinarà i s'impugnarà, com l'Executiu ha fet sempre, i va recordar que "aquí no hi ha més sobirà que el poble espanyol". En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la vicepresidenta també es va referir a la reunió que havia mantingut el Rei amb el president de la Generalitat, Artur Mas, i va dir que "recorda a tots com són les coses a Espanya", en el sentit que hi ha un "cap de l'Estat que periòdicament rep els presidents autonòmics, que ho són per la Constitució". En relació amb les declaracions del president del Govern, Mariano Rajoy, assegurant que "no hi haurà independència de Catalunya", la vicepresidenta va dir que "ha estat molt clar".